Vikiliks doveo u pitanje SAD kao šampiona ljudskih prava

PEKING, 25. oktobra 2010. (Beta-AP) - Poslednje curenje dokumenata iz američkog Pentagona o ratu u Iraku, koje je objavio sajt Vikiliks, postavilo je pitanje da li je zaista realna slika koju SAD pokušavaju svetu da nature o sebi - kao šampionu ljudskih prava, ocenjuje kineski list Čajna dejli.

U danas objavljenom komentaru Čajna dejli ističe se da su SAD godinama "mahale transparentom ljudskih prava protiv drugih", posebno zemalja u razvoju, a izbegavale su da u tom smislu kritikuju sebe.

List ocenjuje da je poslednju masovnu potvrdu povrede ljudskih prava iza koje stoje SAD javnosti predočio Vikiliks, koji je u noći između petka i subote objavio oko 400.000 tajnih ratnih dokumenata SAD o ratu u Iraku.

U tim dokumentima izneti su detalji o smrtima civila, mučenju zatvorenika i grupnim smaknućima, prema kojima je od 2004. do kraja 2009. u Iraku bilo više od 109.000 nasilnih smrti, što je, kako ocenjuje kineski list, mnogo više nego što su zvanične cifre savezničkih vojski SAD i Britanije.

List dodaje da su SAD umesto da preispitaju poštovanje ljudskih prava u svojim redovima, posle objavljivanja spornih dokumenata, izrazile ljutnju i osudile njihovo curenje i sajt Vikiliks i pozvale medije da ih ne objavljuju.

Pogledajte još