A listing postaje „prajm listing“

Dostanić: Akcije koje se nalaze u metodu kontinuiranog trgovanja ostvarile najveći promet, a akcijama najlikvidnijih preduzeća trgovano je u vrednosti 76,3 milijardi dinara

U prvih devet meseci ove godine na Beogradskoj berzi ostvaren je ukupan promet od 129,5 milijardi dinara, odnosno 1,6 milijardu evra, što je u odnosu na celu prošlu godinu bezmalo 29 odsto više, a sve to ostvareno je kroz 240,9 hiljada transakcija čija je pojedinačna prosečna vrednost bila 537,3 hiljada dinara. 

Broj transakcija je, kako je istakla na jučerašnjoj konferenciji za novinare Gordana Dostanić, direktorka Beogradske berze, u ovom periodu povećan je 70 odsto. Pritom se struktura prometa nije promenila, jer i dalje dominira trgovina akcijama čija je vrednost bila 114,9 milijardi dinara, što znači da se više od 88 odsto ukupnog prometa odnosilo upravo na akcije sa kojima je obavljeno 228 hiljada transakcija, a njihova pojedinačna prosečna vrednost bila je oko 503 hiljade dinara. Sumirajući devetomesečne rezultate Dostanićeva je istakla da su akcije koje se nalaze u metodu kontinuiranog trgovanja ostvarile najveći promet, a akcijama najlikvidnijih preduzeća trgovano je u vrednosti 76,3 milijardi dinara, što je 66 odsto ovogodišnjeg prometa akcijama. Na drugom mestu po ostvarenom prometu od 32,3 milijarde su akcije kojima se trguje po metodu preovlađujuće cene i na njih se odnosi 28 odsto ukupnog prometa. 

U blok trgovanju ostvaren je promet od četiri i po milijarde dinara, a po metodu minimalne cene obavljeno je samo 35 transakcija u kojima je ostvaren promet od 1,7 milijarde dinara, što znači da se na nestandardne metode odnosilo samo pet i po odsto prometa. Osvrćući se na trgovanje akcijama sa A listinga Dostanićeva je rekla da se šest i po odsto ukupnog prometa odnosilo na akcije "Tigra" i "Energoprojekt holdinga" i da je njihova cena porasla 27, odnosno 125 odsto. Pritom je najavila da će od ponedeljka A listing imati novo ime "prajm listing" a B listing će se zvati standard, ali će se i uslovi za ulazak na njih promeniti. Za prajm listing biće potreban kapital od 20 umesto 10 miliona. Kao izuzetno likvidne i za investitore privlačne ona je pomenula akcije niške AIK banke i Veterinarskog zavoda. („Pregled“)

Pogledajte još