Tri četvrtine zemalja ima najniže ocene

BERLIN, 26. oktobra 2010. (Beta) - Predsednica međunarodne nevladine organizacije za borbu protiv korupcije Transparensi internešenel Iget Label pozvala je u utorak zemlje sveta da poboljšaju javnu upravu i da dosledno sprovedu Konvenciju Ujedinjenih nacija o korupciji.

Povodom objavljivanja godišnje liste 178 zemalja sveta rangiranih po indeksu percepcije korupcije za 2010. godinu, Label je izrazila zabrinutost jer čak tri četvrtine zemalja ima najniže ocene: manje od pet poena na skali od jedan (velika korupcija) do 10. To znači da je "korupcija i dalje ozbiljan problem".

Predstavnici TI su podsetili da "vlade širom sveta investiraju milijarde da bi se izborile sa globalnim problemima", ali da indeks pokazuje da je korupcija "ključna prepreka u borbi protiv siromaštva širom sveta, protiv posledica promena klime i u borbi protiv krize".

"Mora da bude učinjeno znatno više da bi se širom sveta ojačala javna uprava. Pod znakom pitanje je osnova egzistencije mnogih ljudi. Vlade moraju da ispune obećanja o suzbijanju korupcije, o transparentnosti i obavezu polaganja računa. Kvalitetna javna uprava mora da postane integralni sastavni deo globalnih rešenja", rekla je Iget Label.

Pogledajte još