Oštar napad Pekinga na Nobelov komitet

PEKING, 29. oktobar 2010. (Beta-AFP) - Argumenti koje je predsednik Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland koristio obrazlažući odluku o dodeli nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou su "lažni" i odraz su njegovog "sistema dvostrukih vrednosti", navodi u petak u oštrom komentaru agencija Sinhua.

Tačno tri nedelje od kako je komitet za dodelu Nobelove nagrade saopštio ime dobitnika Lijua, osuđenog 2009. na 11 godina zatvora zbog disidentskih aktivnosti, vlasti u Pekingu i dalje oštro reaguju na tu odluku za koju tvrde da je "politički pritisak" na Kinu.

Presuda Liju je "isključivo pravno pitanje koje odražava suverenitet pravosudnih vlasti Kine i ni u kom slučaju nije pitanje ljudskih prava", ocenjuje zvanična kineska agencija.

Sinhua je komentarom želela da odgovori na članak koji je u Njujork tajmsu objavio Jagland, a u kome tvrdi da su "prava i međunarodne norme kada je reč o ljudskim pravima obavezne za sve clanice UN, a zadatak međunarodne zajednice je da se uveri da se ta prava poštuju".

Pogledajte još