Jugoeksport „ide“ do vikenda

Od privatizacije prihodovano ukupno 23 milijarde dinara. Slede tenderi za „Mostogradnju“ i „Lastu“. U četvrtak Vlada o privatizaciji kompleksa Brezovica na Kosmetu

Dokumentaciju za kupovinu RK „Beograd“ u stečaju otkupilo je čak 40 kompanija, a koliko će se njih zaista i nadmetati na javnoj aukciji, zakazanoj za kraj oktobra, znaće se već 21. oktobra kada ističe rok za uplatu depozita od 44 miliona evra, istakao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić na jučerašnjoj redovnoj konferenciji za novinare, podsećajući da je početna cena za kupovinu ovog preduzeća 140 miliona evra. Ko da više, taj će pobediti na aukciji koju će prenositi i televizija, a cena će se dizati za po pet miliona u svakom pokušaju, precizirao je Dinkić. Za ostvarivanje prava na posebne naknade u roku koji je upravo istekao prijavilo se ukupno 8.700 zaposlenih i bivših radnika kojima je po tom osnovu namenjeno15 miliona evra, ukoliko na aukciji bude ostvarena početna cena od 140 miliona evra. Ako bude viša, fond za raspodelu naknada, mogao bi da dostigne i 30 miliona evra. 

Dinkić je najavio da do kraja nedelje sledi i javni oglas za kupovinu društvenog kapitala „Jugoeksporta“ koji je takođe u stečaju. Do kraja meseca biće raspisan tender za „Mostogradnju“ i „Lastu“, a za novembar je najavio prve javne pozive za nadmetanje u kupovini imovine „Geneksa“ i ICG−a. Sa poslednjim danom oktobra, ponovio je Dinkić, ističe rok za dobrovoljnu prijavu po osnovu socijalnog programa za šta sledi i isplata svakom po 250 evra za svaku godinu staža. U suprotnom, ta nadoknada biće samo 100 evra, kao uostalom i svima drugima iz Fonda. Već sada u četvrtak na Vladi će se raspravljati, kako je najavio Dinkić, o Ineks−Intereksportu, konkretno o kompleksu Brezovica na Kosmetu, sa ciljem da se spreči nezakonita privatizacija te imovine, o čemu je već bilo razgovora sa predstavnikom UNMIK−a. Za sada je u igri ideja o razdvajanju imovine − skijališta i hotela. Inače, ove godine od privatizacije je prihodovano ukupno 23 milijarde dinara, rekao je Dinkić.(„Pregled“)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.