Opasne veze

Uz malu pomoć petparačkih "ženskih magazina" o tome kako zavesti i odvesti, uz horoskope, gledanje u dlan i pasulj, ali što dalje od ljudskog srca i očiju, najbolje ćete razumeti dramsku poetiku "Opasnih veza" Stevana Bodrože

Prva dramska premijera u ovoj sezoni na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta, kamerna atmosfera, glumci licem u lice s publikom, nema laži i prevare. Ako očekujete ljubavnu melodramu ili film Stivena Frirsa, znajte da u Narodnom pozorištu nećete videti Džona Malkoviča, Glen Klouz ili Mišel Fajfer.

Ovo je neobično i mnogo oporije viđenje. Bodroža ne govori samo o zapletima i intirigama, već pre svega o okrutnosti, ljubavi, komplikovanoj ljudskoj psihi i egoističnom društvu, gde nema mesta za drugog. Ljubimo se u obraze, umilno gledamo, bezrezervno smo posvećeni humanitarnom radu i ispravnom vaspitanju dece.

“Very important persons” ili novopečena elita sigurno bi se prepoznala u nekom Valmonu, kojem je “izdaja omiljena reč” ili Marteju, za kojeg je “okrutnost mnogo plemenitija”. Ali VIP je zauzet prijemima, humanitarnim radom i nema vremena, najmanje za pozorište.

"Opasne veze" Stevana Bodrože - kratko podsećanje i na ono šta smo bili, šta jesmo i šta bismo mogli da postanemo… Drama je, shodno tome, koncipirana u tri dela. Prvi – Francuska 18. veka, drugi - sadašnjost i treći - rađen na osnovu drame “Kvartet” Hajnera Milera, svojevrsni epilog, da se neko podseti na nedužne ljude koje možda ponekad i nesvesno eksploatišemo – sve da bismo dali smisao besmislenom životu.

Na ivici komedije i farse je odlična glumčaka ekipa - Stela Ćetković, Danijela Kuzmanović-Pavlović, Ksenija Jovanović kao markize de Martej. Suptilnost koja se granični s perfidnošću grofa de Valmona odlično su dočarali Branko Vidaković, Slobodan Beštić i Alekdsandar Đurica.

Danijela Tadić

Pogledajte još