POSLE VIŠE OD 90 GODINA: Pobednik, budni čuvar Beograda, na odmoru do februara

Pobednik je danas privremeno skinut sa postolja, bio izložen na Carigradskom drumu, a zatim prevezen u Smederevo gde će do februara biti na restauraciji.

Pobednik, simbol srpske prestonice, jutros je uspešno demontiran. Oko 11 časova, skinut je sa postolja pomoću dizalice i spušten na specijalno vozilo sa mekom podlogom.

Zavod za zaštitu spomenika kulture organizovao je prezentaciju bronzane skulpure od 13 do 15 časova na Carigradskom drumu u Kalemegdanskom parku.

Projekat rekonstrukcije izradio je Građevinski fakultet. Kada je Pobednik skinut sa postolja, kamerom je snimljena unutrašnjost figure i otkrivena su oštećenja koja su iznenadila projektante.

- Danas smo tokom demontaže dela postamenta radi skidanja skulpture ustanovili da su sve čelične sajle bile pokidane. Kao neminovan deo procesa korozije koji je ugrožavao spomenik sve ovo vreme. Tako da je situacija sa stabilnošću spomenika i opasnija od onoga što smo mi pretpostavljali i ovo je bio, zaista, poslednji trenutak da se spomenik restaurira - naglašava arhitektica Nevenka Novaković.

Spomenik je tokom popodneva transportovan u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića, koji će u naredna četiri meseca uraditi kompletnu sanaciju figure.

Skidanje Pobednika je trajalo dva i po sata. Pratilo ga je mnogo otežavajućih okolnosti. Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Olivera Vučković, uključila se u "Beogradsku hroniku" iz Smedereva, iz studija vajara Zorana Kuzmanovića koji će narednih meseci obaviti ovaj zahtevan posao.

- Pobednik je tokom transporta do Smedereva imao policijsku pratnju i svi oni koji su bili u prilici da ga vide bili su veoma iznenađeni jer su navikli da ga vide u sasvim drugačijoj dimenziji. Put je prošao bez problema i statua je smeštena u radionicu. Ovo putovanje je bilo stvarno velika atrakcija kako za stanovnike Beograda, tako i za one u Smederevu - naglašava direktorka Zavoda.

Interesovanje za slikanje sa Pobednikom koje je bilo omogućeno zainteresovanim građanima bilo je izuzetno, posebno među najmlađim stanovnicima. Što se tiče same operacije skidanja spomenika, Olivera Vučković ističe da je najkritičnije bilo samo odvajanje statue od plinte postamenta.

- Svi koji su bili uključeni u ovu akciju, radili su u apsolutnoj tišini. Svima nam je zastao dah kada se to desilo. Posle toga je sve bilo lakše - navodi Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Za kulturno dobro proglašen je 1992. godine.

Takođe, spomenik Pobedniku se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još