Nastavljen pad prometa na berzi

Poslovanje na Beogradskoj berzi obeležili su dalji pad prometa i indeksa pri čemu je BELEX15 izgubio petinu a opšti BELEXline trećinu procenta. Ukupan promet vredeo je 372,7 miliona dinara (4,79 miliona evra) od čega u trgovini akcijama 362,19 miliona (4,66 miliona). U kontinuiranoj trgovini najosetnije je pala akcija beogradskog Ratka Mitrovića, preduzeća koje se bavi aktivnostima u vezi sa nekretninama, gotovo 13 odsto, na 950 dinara. Ta hartija dan ranije je sa skokom cene od devet odsto bila među najvećim dobitnicima. Akcija Informatike, proizvođača električnih i optičkih uređaja, pojevtnila je za 9,1 a poljoprivrednog preduzeća Agrobačka iz Bačke Topole za šest odsto. Holding Univerzal izgubio je na vrednosti 5,4 odsto a građevinar Telefonkabl nepunih pet odsto. 

Najveći dobitnici, sa rastom od jedan do tri odsto, bila su građevinska preduzeća Napred i Energomontaža, prehrambene kompanije Sunce iz Sombora i zemunski Navip, i Univerzal banka. Veći promet ubeležen je jedino u trgovini akcijama Energomontaže, od 11,6 miliona dinara. Vrednošću prometa izdvojile su se i niška AIK banka sa 21,6 milion dinara i beogradska Komercijalna sa 18,8 miliona, holding Energoprojekt sa 12,8 miliona i bečejski Soja protein sa 12,4 miliona. U vanberzanskoj trgovini najveći je bio promet hartijama novopazarske Sloge, od 53,8 miliona dinara. Vlasnike je promenilo 26 hiljada akcija proizvođača proizvoda od nemetalnih minerala po za devet odsto višoj ceni, odnosno po, do sada maksimalnih, 2.072 dinara. Po veličini prometa u trgovini po metodu preovlađujuće cene sledi zemunski Unifarm, trgovac na veliko i malo, sa 34,7 miliona dinara. 

Promet veći od 30 miliona dinara bio je i u trgovini akcijama beogradske građevinske kompanija Projektomontaža. Cena joj je porasla za gotovo 11 odsto, na 7.989 dinara, odnosno do najviše ikada registrovane. Učešće stranih investitora u ukupnoj i trgovini akcijama opalo je za nekoliko procenata u poređenju sa prethodnim danom, na oko 35 odsto, dok je kod kupovne akcija bilo 53 a kod prodaje gotovo 18 odsto. Sa udelom u broju transakcija tek nešto većim od pola procenta beogradski broker Unikredit banka Srbija imao je najveće učešće u vrednosti prometa, od 7,4 odsto. Sinerdži kapital i Hipo Alpe−Adria sekjuritiz "pokrili" su po oko šest odsto vrednosti prometa. („Beta“-„Pregled“)

Pogledajte još