EKSTREMNI UMOR, GUBITAK DAHA I UBRZANI RAD SRCA: Nedostatak vitamina B može biti krivac

Postoji mnogo razloga zbog kojih osećamo umor i malaksalost, a jedan od najčešćih je nedostatak vitamina ili minerala. Manjak vitamina B može da uzrokuje ekstremni umor.

- Najčešće ljudima nedostaje vitamina B12 - kaže Kedrina Kalder, lekar porodične medicine i dodaje da to može da iazove razne zdravstvene komplikacije poput teškog umora, gubitka daha i ubrzanog rad srca.

Dr Kalder objašnjava kako se to događa jer nedostatak B12 može da snizi broj crvenih krvnih zrnaca.

Osim toga, može se javiti umor, trnci u rukama i nogama. Premalo zaliha B12 negativno utiče i na nervni sistem. Zbog manjka B12 osećamo se razdražljivo, imamo problema s pamćenjem i depresijom. Takođe, mogu se pojaviti i afte u ustima.

- Kako starimo, gubimo sposobnost apsorpcije vitamina B12 iz hrane - kaže dr med. Sidnej Grin.

Manjak B12 imaju vegani i vegetarijanci jer se taj vitamin nalazi u nusproizvodima mesa i životinja.

- Najskloniji manjku vitamina B12 su vegeterijanci, vegani, osobe koje imaju probleme sa probavom ili su imali operaciju želuca ili creva. Alkoholičari s druge strane, imaju nedostatak svih vitamina B grupe, jer alkohol utiče na metabolizam i apsorpciju hranjivih sastojaka - objašnjava dr Grin.

Kako bi ste povećali unos vitamina B12 jedite meso, ribu, mlečne proizvode i jaja. Ako ne konzumirate proizvode životinjskog porekla, uzmite dodatak B12.

Izvor: Stil.Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još