Podrška opada što je zemlja bliža EU

KELN/BEOGRAD, 16. novembra 2010. (Beta) - Ukoliko bi se sada u Srbiji održao referendum o ulasku zemlje u EU, 63 procenta građana bi glasalo "za", ali podrška za EU u toj zemlji ipak opada, rezultat je istraživanja organizacije Galup.

Iako, prema istraživanju, daleko više od polovine građana Srbije podržava ulazak u Evropsku uniju, podrška samoj toj organizaciji opala je u poslednjih godinu dana i sada iznosi 44 procenta, prenosi Dojče vele.

U Srbiji je primetna i slaba podrška radu nacionalne vlade ili eventualnom ulasku zemlje u NATO, a čak 35 odsto građana Srbije smatra da vlasti u zemlji znaju gde se krije Ratko Mladić.

U evropskom sedištu organizacije Galup, koja je sprovela ovo istraživanje, kažu da su iznenađeni padom podrške EU medu građanima Srbije. Andrej Pirka, analitičar Galupa smatra da je bilo očekivano da će ta podrška porasti posle vizne liberalizacije.

"Mislim da je u pitanju opšti trend laganog opadanja podrške EU u regionu. Rezultati vizne liberalizacije možda nisu bili dovoljno opipljivi kako bi uticali na podršku EU u Srbiji ili Makedoniji. Jedan od razloga može biti i ekonomska kriza - možda u ovom trenutku nije toliko poželjno pripadanje klubu koji prolazi kroz tako duboke probleme", kaže Pirka.

Pogledajte još