Za deceniju udesi u Poljskoj odneli ceo manji grad

(Varšava, Beta, specijalno za Nadlanu)

Gusari poljskih drumova ili pijani za volanom odneli su tokom poslednje decenije život celog jednog manjeg grada u Poljskoj. Izveštaj koji će Glavna komanda policije objaviti početkom naredne godine donosi već sada turobnu statistiku – preko 52.000 mrtvih i više od 607.000 povredjenih u saobraćajnim udesima od januara 2001. do oktobra 2010. godine.

Krivici za preko 480.000 saobraćajnih nesreća su prema statistikama policije pre svega prebrza vožnja, u proseku u svakom trećem sudaru, nedavanje prednosti, u svakoj četvrtoj nesreći i ignorisanje pešaka u oko 13 do 15 odsto slučajeva.

Statisike dalje svojim šturim jezikom govore da je 60 odsto saobraćajnih nesreća u kojima je krivac bila, birokratski rečeno, „vožnja neprilagodjena uslovima u saobraćaju“ završilo tragično - nečijom smrću.

Udesi se odigravaju najčeće u popodnevnom i večernjem špicu a začudo ne po lošem vremenu, jer je tada poljski vozač izgleda pažljiviji, već po lepom vremenu i na suvom putu.

Poljska policija svakih nekoliko godina izradi i profil statističkog vinovnika saobraćajnih nesreća. Po ovom poslednjem to je mladji Poljak, izmedju 30 i 39 godina starosti, živi na selu, nije pre toga kažnjavan a ne beži sa mesta nesreće.

„Radi se tu o dve grupa vinovnika. Prva su mladići izmedju 18 i 24 godine starosti na čijem ponašanju se vidi da hoće da se ludiraju i da imponuju vršnjacima. Druga grupa su iskusni ljudi, izmedju 35 i 40 godina, imaju odgovarajući imovinski ili društveni status. Imaju porodice i novac i pokušavaju da dominiraju na drumu. Uvereni su da su bezbedni pošto imaju dobra kola“, kazao je poljskoj televiziji TVP inspektor Marek Konkolevski iz Glavne komande poljske policije.

Iako je broj mrtvih i povredjenih na poljskim drumovima i dalje alarmantan Konkolevski naglašava da se polako menja svest u društvu, popravlja stanje puteva a i Poljaci voze bolja kola i žrtava je manje a ova godina sa preko 3.200 mrtvih biće jedna od najbezbednijih.

„Kada uporedimo stanje sa početkom 1990-tih kada smo imali 11 miliona registrovanih automobila a ginulo je preko 8.000 ljudi godišnje a sada sa 23 miliona vozila gine oko 4.500 možemo da kažemo da se polako civilizujemo“, rekao je Konkolevski.

Daša Pavlović, 22.novembra

Pogledajte još