Na tragu afrodizijaka za žene

Preparat koji je u istraživanjima pretvarao ženke pacova u prave "seksualne nasilnice" mogao bi postati prvi, na naučnoj osnovi zasnovan, afrodizijak za žene 

Endokrinolog Džejms Pfaus sa Univerziteta Konkordija u Montrealu, u Kanadi, s grupom kolega, istraživača, američke farmaceutske kompanije "Palatin Tehnologies Inc." testirali su na ženkama laboratorijskih pacova preparat pod imenom PT-141 i otkrili da on dramatično utiče na "raspoloženje' ženke da se pari.

Preparat je ova američka firma, kako je javio kanadski list "Toronto star", razvila isključivo za lečenje muške impotencije ali se sada pokazalo da je do neverovatnog stepena probudio seksualne apetite ženke laboratorijskog pacova.

"Sudeči prema dejstvu na ženku pacova, PT-141 bi mogao postati prvi poznati farmakološki agens sposoban da leči poremećaj ženskog polnog nagona i pomogne ženama da uspostave ravnotežu i poboljšaju svoj seksualni život" - napisali su autori istraživanja u najnovijem broju stručnog američkog medicinskog časopisa "Spisi nacionalne akademije nauka".

Ženke pacova su, posle ubrizgavanja preparata, počele do tada neviđen "flert" i prosto se nametale iznenađenim mužjacima - primetili su istraživači.

"Ženke koje su tretirane velikom dozom leka PT-141 takođe su pokušavale da zaskoče mužjake što se kod pacova smatra znakom seksualnog nestrpljenja" - napisao je dr Pfaus.

"Iako je seksualno ponašanje pacova različito od seksualnog ponašanja kod ljudi, efekti farmakološke manipulacije spremnosti na seksualni odnos vrlo su slični kod muškaraca i mužjaka pacova" - zaključili su naučnici. Iz toga kao logičan zaključak sledi da isto važi za žene i ženke pacova.

Iako je preparat pacovima ubrizgan, u testiranju na muškarcima koriščen je u obliku nazalnog spreja.

PT-141 je prvi u novoj klasi lekova nazvanih melanokortinski agonisti razvijeni da leče seksualne disfunkcije. On je, pokazalo se, bezbedniji od drugih lekova protiv muške impotencije i ženskog frigiditeta zato što ne utiče na krvne sudove. Postoječi lekovi, poput vijagre i drugih njoj sličnih preparata, podižu krvni pritisak jer pojačavaju protok krvi kroz krvne sudove i mogu biti fatalni za osobe s kardiovaskularnim poremećajima. 

 (FoNet)

 

Pogledajte još