SAD naložile reviziju čuvanja poverljivih dokumenata

VAŠINGTON, 29. novembra 2010. (Beta-AP) - Američka administracija naložila je u ponedeljak državnim agencijama da odmah preispitaju procedure zaštite poverljivih informacija, posle objavljivanja hiljada tajnih dokumentata Stejt Departmenta na vebsajtu Vikiliks.

Prema memorandumu u koji je agencija AP imala uvid, Kancelarija za upravu i budžet naložila je državnim agencijama da formiraju timove za procenu bezbednosti i da osiguraju da zaposleni nemaju veći pristup poverljivim informacijama nego što je potrebno u njihovom poslu.

Direktor Kancelarije Džejkob Lu rekao je da nemogućnost agencija da zaštite poverljive informacije neprihvatljiva i da se neće tolerisati. "Bilo kakvo oktrivanje poverljivih informacija predstavlja kršenje naših zakona i naše nacionalne bezbednosti", naveo je on u memorandumu.

Proces revizije načina obezbeđenja poverljivih podataka u državnim agencijama vodiće Kancelarija za upravu i budžet zajedno sa Kancelarijom za nadzor bezbednosti informacija i Kancelarijom direktora za nacionalnu bezbednost.

Memorandum je izdat dan posle početka objavljivanja na portalu Vikiliks hiljade diplomatskih depeša Stejt departmenta u kojima se mogu pročitati otvorena mišljenja američkih diplomata o svetskim liderima i američkim saveznicima i neprijateljima.

Pogledajte još