Indijancima i crnim farmerima 4,6 milijarde dolara

VAŠINGTON. 1. decembra 2010. (Beta-AP) - Američki Indijanci i crni farmeri koji su decenijama čekali da Vašington odgovori na njihove tužbe, konačno su u sredu izvojevali pobedu odlukom Kongresa da im se isplati 4,6 milijardi dolara i time zaključi istorijski sudski spor.

Indijanskim plemenima biće isplaćeno 3,4 milijarde dolara na osnovu trvrdnje da su prevareni i lišeni prihoda iz izvora kao što su nafta, gas i drvo. Afro-Amerikanci koji su bili lišeni zajmova i druge pomoći Ministarstva poljoprivrede dobiće 1,2 milijardu dolara.

Predsednik Barak Obama pozdravio je usvajanje zakona i rekao da će nastaviti rad na rešavanju drugih dugotrajnih tužbi povodom istorijske diskriminacije, uključujući tužbe žena i farmera latinoameričkog porekla.

U tužbi plemena, najmanje 300.000 američkih Indijanaca je iznelo da su prevareni od strane ministarstva unutrašnjih poslova - zaduženog za ribarstvo, divljač, nacionalne parkove i šume - i lišeni prihoda od 1887. godine. Tužioci su tvrdili da im država duguje 100 milijardi dolara, ali su pokazali spremnost da se nagode pošto se slučaj odužio.

Pogledajte još