Dekani će platiti školarine studentima

Dekani Fakulteta političkih nauka, Geografskog fakulteta i Visoke elektrotehničke škole, prihvatili su predlog Ministarstva prosvete da studentima koji štrajkuju ispred Vlade Srbije plate školarinu, u potpunosti ili delimično, rekao je ministar provete Žarko Obradović, a prenose elektronski mediji.

Prema predlogu, za studente sa 60 bodova, koji nisu unutar budžetske kvote, fakultet treba da plati školarinu u potpunosti, za studente sa 54 poena 70 osto školarine, i sa 48 poena 55 procenata školarine.

Studenti su u inprovizovanom šatoru uz zgradu vlade, proveli drugu noć gde im neki građani donose čaj i hranu.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je jutros, povodom protesta studenata da traženog novca nema i da je rešenje potrebno tražiti u saradnji vlade i tog ministarstva, odnosno grada i republike.

Kovačević je rekao da se 97 odsto budžeta Ministarstva prosvete upotrebljava za plate i da fakulteti imaju problem materijalnih troškova, jer moraju da plaćaju komunalije, struju, vodu, grejanje.

Zbog toga se fakulteti "dovijaju kroz školarine", jer 70 odsto tih izdataka moraju sami da plate, rekao je Kovačević u Jutarnjem programu Televizije Pink.

Pogledajte još