OPREZ: Maču Pikču nije mesto gde priroda treba da vas potera

Šestoro turista uhapšeno je na prostoru Maču Pikčua zbog uništavanja istorijskog svetilišta i vršenja nužde na lokaciji koja pripada svetskoj kulturnoj i istorijskoj baštini, javio je "Rojters" pozivajući se na peruanske vlasti.

Neimenovani turisti, četiri muškarca i dve žene, na drevni lokalitet došli su iz Argentine, Brazila, Čilea i Francuske, javio je CNN, pozivajući se na lokalne vlasti.

Svi imaju između 20 i 32 godine, i nije poznato da li su zajedno putovali na lokaciju ili su se tamo sreli.

Oni su ušli u sveti Hram Sunca, polukružnu građevinu, koju su Inke izgradile kao svetilište boga Sunca.

Turisti su prouzrokovali pad stene sa zida hrama, a jedan od njih obrušio se unutar citadele, javio je "Rojters" pozivajući se na lokalnu policiju.

Petoro turista je deportovano iz Perua, a jedan Argentinac, koji je priznao da je vodio grupu koja je oštetila hram, ostaće u zemlji kako bi se suočio sa optužbama za "uništavanje kulturne baštine Perua".

Milioni ljudi svake godine posećuju Maču Pikču. Vlasti su 2019. godine uvele ograničenje prodaje najviše 2.500 karata dnevno, a svaka poseta ograničena je na samo četiri sata.

Prošle godine je peruanska vlada zvanično počela pripremne radove za izgradnju novog međunarodnog aerodroma, kapaciteta od nekoliko miliona putnika, kako bi u Maču Pikču putnici lakše stizali.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još