POSTALA ŠAMANKA: Elena Karaman Karić prinosi žrtve boginji Pačamami!

Elena Karić postala je sledbenica paganske religije šamanizma, u kojoj se veruje da svetom vladaju nepoznate sile i duše umrlih! Dizajnerka enterijera učestvuje u ritualima tokom punog meseca ili pomračenja sunca, a jedan od njih je i prinošenje menstrualne krvi boginji plodnosti Pačamami, odnosno Majci Zemlji!

Elena pomoću specijalne silikonske čašice sakuplja menstrualnu krv, za koju smatra da je sveta, pa je uz obred prospe u travu ili cveće. Reč je o starom verovanju koje potiče iz vremena Inka, prema kojem žene treba da "vrate mesečnu krv Majci Zemlji u znak zahvalnosti".

Taj ritual je na svoj način pokušala da objasni i sama Elena.

- Menstruacija je sveti, lepi i osnažujući aspekt ženstvenosti. Naša mesečeva krv je moćan eliksir. Predavanje menstrualne krvi je drevna tradicija koja neguje našu vezu sa Majkom Zemljom i omogućava nam da učestvujemo u razmeni energije sa njom. Poslednjih nekoliko godina pokrenula sam mnoge žene širom sveta na ovaj sveti ritual - napisala je ćerka Verice Rakočević na Instagramu.

Naglasila je da su menstrualne čašice bolje od tampona i uložaka, jer nisu štetne za životnu okolinu, a ni za zdravlje.

- Danas žene uzimaju drogu da zaustave menstrualni ciklus, koriste tampone i jastučiće, smatraju da im menstruacija predstavlja neprijatno prokletstvo. Naša krv je sveta. Postoji mnogo različitih načina prikupljanja naše mesečeve krvi. Korišćenjem čašica umesto tampona možemo sa matericama da povežemo našu svetu žensku suštinu, prikupimo krv za prinošenje i doprinesemo zdravijem okruženju - objasnila je Karićeva.

Dizajnerka je, proučavajući šamanizam, provela neko vreme u amazonskoj džungli u Peruu, gde je postila, meditirila i učila o ceremonijama, da bi kasnije to znanje prenela i na svoje prijatelje.

- Nedostaje mi moja kuća iz džungle, spavanje bez prozora i vrata, pod munjama. Kad sam savladala strah, postala sam jedno sa Majkom Zemljom, koja me je naučila da najveća dostignuća potiču iz skromnosti. Hvala boginji Pačamami na svemu - napisala je svojevremeno na Instagramu Elena.

Po povratku u Srbiju, počela je u svom dvorištu na Kosmaju da primenjuje različite obrede, kao što je "ceremonija vatre". Prema pravilima šamanizma, taj ritual se održava tokom punog ili mladog meseca, a cilj je da oslobodi negativnu energiju i transformiše čoveka. Elena je na društvenim mrežama objavila fotografije na kojima sa grupom ljudi pleše oko vatre, a zatim udara u gong!

Elena je i supruga Jugoslava Karića ubedila da se priključi kultu, pa je zajedno sa njom učestvovao u ceremoniji "despačo", koja se održava tokom punog meseca. Reč je o ritualu sa Anda kojim se zahvaljuje na darovima života boginji Pačmami. Njoj se nude razni pokloni - šećer, žitarice, perje, so, novac i cveće, a zatim se sve to upakuje i prinese vatri da izgori.

- Bilo je predivno. Jedinstveno iskustvo. Hvala ti, ljubavi, na trudu i posvećenosti - zahvalio se Jugoslav javno ženi.

Elenina majka Verica Rakočević (72) kaže da podržava svoju ćerku.

- Ona ima više 48 godina i potpuno je u svom svetu. Ne bih podržala dete da je narkoman, ali za sve ostalo će uvek imati moju podršku. Ja nemam menstruaciju već 15 godina i ne znam kako se skuplja - kaže modna kreatorka, i dodaje:

- Moja Elena je pronašla put kojim ide, zadovoljna je i srećna. U njenim očima ne vidim ni trunku tuge. Ona je postala najbolja ćerka na svetu!

Izvor: Informer
Foto: elena.karamankaric/Instagram

Pogledajte još