Americke diplomate pogrešile u vezi sa izborom pape

BEOGRAD, 12. decembra 2010. (Beta) - Američke diplomate i tajne službe pogrešile su 2005. godine u proceni ko ce biti izabran za poglavara Rimokatoličke crkve nakon smrti pape Jovana Pavla Drugog, prenosi u nedelju verska informativna agencija VIA.

Na osnovu poverljivih depeša američkih agenata i diplomata koje je objavio sajt Vikiliks, u Vatikanu se zaključuje da su oni bili slabije obavešteni od novinara i analitičara. Ocenjuje se da su u tajnim dopisima prenosili medijske navode, a da su u procenama bili površni i netačni.

Za američke diplomate glavni kandidat za papu bio je italijanski kardinal Tetamanci, koji je, isto kao i drugi kardinal po šansama, Belgijanac Danels, označen kao pripadnik liberalno-progresivnog krila u vrhu Katolicke crkve.

Dok Tetamancu krasi otvorenost prema omladini i sposobnost da deluje u modernim okolnostima, Danels ume da koristi kompjuter i oštrouman je teolog, piše u depešama. Treći po izgledima bio je konzervativac, kardinal Kastriljon Hojos iz Kolumbije.

Nakon što je kardinal Jozef Racinger 19. aprila 2005. izabran za 265. papu uzevši ime Benedikt Šesnaesti, diplomate i agenti u svojim izveštajima navode da su do tada, kako uviđaju, iznosili pogrešne procene vatikanskih izvora.

Pogledajte još