POTOMCI ĐORĐA GENČIĆA USELJAVAJU SE U KRUNSKU 51: Teslin muzej i urna sele se na Savski trg?!

Bivša Železnička stanica u Beogradu, na Savskom trgu, biće novo sedište Muzeja Nikole Tesle, najavio je direktor Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić. Ukoliko se muzej sasvim iseli iz zgrade u Krunskoj ulici 51 i ukoliko njena namena bude promenjena, stiču se uslovi da ova vila bude i fizički vraćena naslednicima industrijalca Đorđa Genčića, kažu u Agenciji za restituciju.

Genčić je bio čuveni političar, ministar unutrašnjih poslova, gradonačelnik Niša i jedan od inicijatora Majskog prevrata, 1903. godine, kada su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga Obrenović. Kao žestok protivnik tog braka, dospeo je i u zatvor zbog svojih javnih istupanja. Zanimljivo je da je tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata bio dopisnik ruskih listova u srpskoj vojsci.

- Sve dok je u vili muzejski prostor, po zakonu Agencija ne može podnosiocima zahteva da vrati imovinu u naturi, već samo da je nadoknadi. Ukoliko Direkcija iseli celokupan muzej i Vlada odluči da tu ne smesti neki drugi, već da promeni namenu, stiču se uslovi da se zgrada vrati Genčićevim naslednicima - kaže za "Novosti" direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Agencija će zato poslati pismo Direkciji za imovinu da vidi koji su planovi države sa ovom raskošnom kućom na Vračaru, građenom 1929. godine po projektu čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana. Od 5. decembra 1952. tu se nalazi Muzej Nikole Tesle, sa urnom velikog naučnika, prenetom iz Njujorka.

Genčićevi potomci su uz zahtev za restituciju kao dokaz podneli i njegov testament, koji je jedan od najneobičnijih sa kojim su se u Agenciji sreli. On svu svoju imovinu, u koju spadaju i rudnici Srpski i Novi Balkan, kao i isključiva prava istraživanja, ostavlja sestričini Danici Jovanović i sinu druge sestričine, Mileve, inženjeru Radomiru Zlatičaninu. Pikanterija je da je čuveni političar obavezao naslednike da pre svega vrate njegove lične dugove i dugove preduzeća.

Obavezuje ih i da materijalno pomognu siromašnim rođacima, ali poimence navodi one koji ni sudskim putem ne smeju da dobiju deo nasledstva. U amanet Danici i Radomiru ostavlja da posebno vode računa o njegovim zaposlenima, i da ih nagrade prema zasluzi.

Genčić izražava i želju da imanje sa mlinom u opštini Veliki Izvor pređe u svojinu države i da se na njemu otvori poljoprivredna škola za đake iz Timočke Krajine i internat.

Testament je sastavljen i potpisan 26. avgusta 1936, a Đorđe Genčić je umro upravo u vili, u Krunskoj, godinu dana kasnije.

Ni Danica ni Radomir nisu imali decu, a ona je iza sebe ostavila oporuku, kojom nasledstvo nad vilom u Krunskoj deli između četvoro potomaka svojih sestara. Zgrada je nacionalizovana posle njene smrti.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić svojevremeno je izjavio da Tesla zaslužuje savremen muzej. Dodao je i da niko ne drži bilo čije posmrtne ostatke u dnevnoj sobi, pa ne razume zašto bi to trebalo da bude u Genčićevoj kući.

Izvor: Novosti
Foto: eduTV - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još