MALIŠANI POSEBNOG KARAKTERA: Kakve se bebe rađaju na petak 13?

Ako izbegavate da izlazite iz kuće na petak 13, vraćate se tri koraka unazad kada vam crna mačka preseče put ili kucate o drvo svaki put kad poželite nešto lepo, vreme je da priznate sebi – sujeverni ste! To verovatno znači da ćete danas u širokom luku zaobilaziti sukobe, saobraćajne gužve, a možda i "druženje" s drugim ljudima iz straha da boiste baš danas mogli da se zarazite korona virusom...

Ali, zašto uopšte verujemo u neke "više sile" koje deluju baš u određenim situacijama i određenim danima?

Objašnjenje koje nude psiholozi vezuje se za potrebu da kontrolišemo neke situacije i događaje. Ponašanje u skladu sa sujeverjem pomaže nam da imamo osećaj da "situaciju držimo u svojom rukama", što nam umanjuje strahove, brigu i anksioznost. Upravo zato kada smo pod većim stresom, skloni smo tome da više praktikujemo određene rituale – nosimo "srećnu" majicu na ispit, sedimo na određenom mestu kada igra naš omiljeni tim i sl. Takođe, naučnici kažu i da je sujeverje još jače u doba ekonomske krize i socijalne nesigurnosti.

Ako, kojim slučajem, niste znali zašto baš petak 13. donosi nesreću - evo objašnjenja!

I danas se veruje da je petak, kad pada trinaestog dana u mesecu, baksuzan, odnosno dan kada očekujemo da se nešto loše desi. Nekada davno, ljudi su petak zvali i "veštičji sabat". Verovalo se da se svakog petka dvanaest veštica sastaje sa nečastivim, što je ukupno činilo trinaest zlih duša na jednom mestu koje se spremaju da nanesu zlo ljudima. Zbog toga se spoj petka i trinaestog u mesecu smatra najgorom mogućom kombinacijom.

U prilog verovanju da je petak 13. "zloslutan", svedoči i studija objavljena 2003. u Britanskom medicinskom žurnalu. Naime, ispostavilo se da je na taj dan zabeležen povećan broj nezgoda i nesreća, u odnosu na "običan" petak.

Koliko je ovo verovanje uvreženo u narodu pokazuje i podatak da mnoge zgrade nemaju sprat obeležen brojem 13, već 14, 14A, 12B ili nešto slično.

Za ovaj dan se vezuju još neka sujeverja, pa tako postoje i mitovi vezani za bebe rođene na petak 13. Evo kakve karakteristike, navodno, imaju deca rođena na ovaj dan.

Prema Enciklopediji sujeverja, folklora i okultnih nauka sveta iz 1903. godine, beba rođena na ovaj dan će imati sreće u životu, ali pod jednim uslovom – samo ako je po rođenju obučete u novu odeću! Isto tako, prema starom britanskom verovanju, majke koje se porode na petak 13. na svet donose nesebičnu decu. Postoji i jedno verovanje da su mališani po pravilu "neukrotivi" jer njima "vladaju" jake sile...

Izvor: Mondo.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još