Otvaranje zimske bašte kafića Kaldi

Kafić "Kaldi" otvorio je zimsku baštu! Sada se i u hladnim danima možete ugrejati dobrom atmosferom i još boljom, vrućom kafom.

Živa svirka, nasmejani ljudi i nekoliko vrsta vina, dobitna su kombinacija za dobar provod.

Istorija kafe počinje još u davnom IX veku, kada je kafa otkrivena na brdima Etiopije. Prema legendi, Kaldi - pastir, koji je imao stado koza, primetio je da su njegove koze nakon jedenja crvenih bobica sa jednog drveta bile veoma živahne i pune energije do kasno uveče.

Kaldi je i sam probao crvene bobice i doživeo isti efekat. On je to ispričao monasima iz obližnjeg manastira, koji su od tada pa nadalje konzumirali kafu kako bi ostali budni tokom noćnih molitvi.

Legenda takođe kaže da su ovi monasi sasvim slučajno otkrili da se zrna kafe mogu pržiti i da napitak pripremljen od prženih zrna ne samo da proizvodi isti efekat, već i da ima bolji ukus. Zrna kafe, kao i piće koje se od njih pravi, se od tada smatraju luksuznim stimulansom.

Iz Etiopije, kafa se prenela u Egipat i Jemen i do kraja XV veka je stigla u Armeniju, Persiju, Tursku i severnu Afriku. Iz muslimanskog sveta, kafa je stigla i u Italiju, a odatle se proširila na ostatak Evrope, Indoneziju i Ameriku.

Sada, kafa je jedno od najpopularnijih napitaka na svetu. A vi uživajte svakog dana i večeri u raznovrsnim aromama Kaldi kafe.

Pogledajte još