Iz slamarice u fond

Državni paketi u velikim firmama izlaze na berzu do septembra

Povećana tražnja u odnosu na ponudu jeste glavna odlika tržišta kapitala u Srbiji, ocenio je portfolio menadžer "Fokus investa", društva koje upravlja investicionim fondom "Fokus premium", Goran Markovski. Srpsko tržište kapitala karakterišu ovogodišnji pozitivni trendovi i rezultati kompanija, veliki potencijali za dalji razvoj, intenziviranje rada stranih institucionalnih investitora i stabilizacija pravnog i političkog sistema. 

Kretanje regionalnih berzanskih indeksa ukazuje na to da su pozitivno uticali na rast srpskog tržišta i indeksa. On kaže da je domaće tržište obećavajuće i s dobrom dinamikom rasta, tako da se investitorima savetuju diverzifikovana ulaganja, koja uključuju i investiranje u investicione fondove. Atraktivnost ulaganja u investicione fondove povući će i deo štednje građana u bankama, tako da ako samo 10 odsto sadašnjih štediša poslovnih banaka preusmeri svoju štednju ka fondovima, to podrazumerva pojavu dodatnih 450 miliona evra na tržištu kapitala. Neophodne su korekcije, jer je srpsko tržište kapitala još nedovoljno razvijeno, procenjivanje trenutne vrednosti kompanija je na bazi velikih očekivanja i povećanja sistemskog rizika i pada globalnih tržišta zbog krize hipotekarnih kredita, usporavanja američke ekonomije i rasta cena energenata. 

Direktor "Fokus investa“ Aleksej Misaljević kaže da očekuje da će država izneti na berzu akcije društvenih i javnih preduzeća, što će doprineti obogaćivanju domaćeg finansijskog tržišta. Vrednost tih akcija je, prema njegovim procenama, viša od 700 miliona evra. Akcije iz privatizacionog registra vrede oko 242 miliona evra, a mogle bi da se nađu na berzi već do kraja juna sledeće godine, naveo je on. Državni paketi u "Tigru“, "Energoprojektu“ i "Galenici“ vrede oko 150 miliona evra, a na Beogradskoj berzi se mogu pojaviti predstojećeg septembra. Akcije javnih preduzeća Aerodroma "Nikola Tesla“, Naftne industrije Srbije i "Jat ervejza" mogle bi se na berzi pojaviti do kraja iduće godine, a njiohva ukupna vrednost procenjena je na 357 miliona evra. To bi ozbiljno produbilo domaće finansijsko tržište i doprinelo većem uključivanju građana pojedinaca u berzansku trgovinu akcijama. To je kvalitativan pomak, jer u Srbiji uglavnom trguju profesionalni investitori. Povećana tražnja doprinosi i poboljšanju kvaliteta samog finansijskog tržišta, objasnio je Misailović.

("Pregled“)

Pogledajte još