Evropska komisija se umorila ubeđujući Bugarsku

SOFIJA, 3. januara 2011. (Beta) - Evropska komisija se umorila pokušavajući da ubedi Bugarsku da reformiše pravosudni sistem, preneo je jedan zvaničnik Ambasade SAD u Sofiji u poverljivoj depeši iz juna 2010, koju je objavio sajt Vikiliks.

"Kako možete da ih naterate na reforme, kada oni to ne žele!?", prenosi se u depeši izjava jednog zvaničnika Evropske komisije koji dodaje da Vlada u Sofiji nema političku volju i da je "arogantna u sopstvenoj odbrani".

Zbog svega toga, prenosi američki diplomata, u Briselu raste zamor od proširenja EU i jedino pritisci kroz izveštaje EK mogu da donesu rezultate.

U depeši se navodi ocena evropskog zvaničnika da je Brisel sve više frustriran "kozmetičkim reformama" Sofije čiji je cilj, kako smatra, "samo da dobije dobar izveštaj" Evropske komisije o borbi Bugarske protiv kriminala i korupcije, a do pravih reformi, naročito u pravosuđu, nije došlo.

Sporna pitanja su bila procedura za postavljanje sudija u Bugarskoj, kupovina glasova u toj proceduri i procesuiranje slučajeva organizovanog kriminala i "korpupcije na visokom nivou".

Pogledajte još