ALIGATOR SATURN: Uginuo "Hitlerov ljubimac"

Aligator koji je preživeo Drugi svetski rat i za koga se pričalo da je bio ljubimac nacističkog vođe Adolfa Hitlera, uginuo je u zoološkom vrtu u Moskvi.

- Juče ujutru naš aligator Saturn iz Misisipija uginuo je u poznoj starosti. Imao je oko 84 godine, a to su godine za poštovanje - saopštio je u subotu zoološki vrt.

Saturn je odmah po rođenju u SAD poklonjen Berlinskom vrtu 1936. godine. Prilikom bombardovanja Berlina, pobegao je iz zoološkog vrta, a britanski vojnici koji su ga pronašli tri godine kasnije poklonili su ga Sovjetskom Savezu.

Kako je aligator preživeo te tri godine ostale su misterija, ali se od jula 1946. godine "nastanio" u Moskvi.

- Moskovski zoološki vrt imao je čast da ga čuva 74 godine. Za nas Saturn predstavlja čitavu jednu eru, bez ikakvih preterivanja... On je mnoge od nas video kao decu. Nadamo se da ga nismo razočarali - piše u saopštenju zoološkog vrta.

Saturn je poznavao svoje čuvare, voleo je da ga masiraju čeličnim četkama, ali kada bi se iznervirao, znao je oštrim zubima da lomi beton ili čelične hvataljke kojima je hranjen.

Misisipi aligatori uobičajeno u prirodi žive od 30 do 50 godina, pa je Saturn doživeo zaista duboku starost i možda bio najstariji aligator na svetu, naglasili su u zoološkom vrtu.

Bi-Bi-Si navodi da postoji još jedan vremešni mužjak aligatora u svetu. U Srbiji, u beogradskom zoološkom vrtu, nalazi se aligator Muja, za koga se veruje da ima više od 80 godina.

Ipak, napominje Bi-Bi-Si, bez sumnje je da nema aligatora koji može da se takmiči sa Saturnom kada bi mogao da prodaje svoje memoare.

Iako se pričalo da je Saturn bio ljubimac Adolfa Hitlera i da je pripadao njegovoj ličnoj kolekciji, ta glasina nije tačna.

- Životinje ne mogu da pripadaju politici i ne mogu biti odgovorne za nečije zločine - odbacio je moskovski zoološki vrt te tvrdnje.

Saturn će biti prepariran i izložen u popularnom prirodnjačkom muzeju u Moskvi nazvanom po Čarlsu Darvinu.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još