Desetine mrtvih u sukobima u Sudanu

DŽUBA, 10. januara 2011. (Beta-AFP) - Najmanje 33 osobe su poginule, a na desetine ih je ranjeno u sukobima u regionu Abjeja, na granici između južnog i severnog dela Sudana, dok se nastavlja glasanje na referendumu o nezavisnosti južnog Sudana.

Kako javlja agencija Frans pres, oružani sukobi su izbili u petak između južnjačkih plemena Dinka Ngoka i arapskih nomada Miserija u regionu Abjeja na koji polažu pravo i severni i južni Sudan.

"Do sada su nas tri puta napali i očekujemo novi napad. U tri napada Miserije su ubile između 20 i 22 Dinka", izjavio je agenciji Frans pres administrator spornog regiona, južnjak Deng Arop Kuol.

Pripadnici nomadskog plemena Miserija koji svake godine tokom sušne sezone odlaze u Abjej u potrazi za pašnjacima i vodom za stoku, optužuju južnjake da su prvi otvorili vatru. "Trinaest Miserija je ubijeno od petka, a 38 ranjeno", rekao je Frans presu jedan od vođa nomada Hamid al-Ansari.

Portparol mirovnih snaga UN u Sudanu Kuider Zeruk rekao je da je patrola "plavih šlemova" poslata na teren. U južnom Sudanu je u nedelju počeo jednonedeljni referendum o njegovom otcepljenju od ostatka zemlje.

Pogledajte još