Manje ćirilice, više latinice

ČAČAK, 13. novembar 2007. (FoNet) - U širem cetru Čačka od oko 500 tabli sa nazivima radnji i ustanova ćirilicom je ispisano tek oko 100, pokazali su rezultati istraživanja učenika čačanske gimnazije.

Istraživanje natpisa obuhvatilo je 15 gradskih ulica i tom prilikom uočen je 541 natpis firme, od kojih je 134 ćirilicom, dok su ostali natpisi, njih 407, sročeni latinicom.

Stranih naziva je bilo 264, a duhu našeg jezika odgovara samo 151 tabla.

Istraživanje je praćeno i anketom u nekoliko radnji i preduzeća, a na pitanje „Da li bi promenili naziv firme i ispisali ga ćirilicom“, odgovor je u 68,75 slučajeva bio negativan.

Neki vlasnici „latiničari“ svoj izbor pisma objasnili su porodičnim razlogom, a neki „ćiriličari“ da je njihova firma srpska.

„Čačak grad koji mi volimo, gubi deo po deo svog izvornog duha i prepoznatljivog šarma na račun kvazi zapadnjačkih vrednosti“, poručili su gimnazijalci.

Predvođeni profesorkom istorije Ljubom Ćosić, učenici su podatke u okviru teme „Ćirilično pismo danas“, objavili u školskom listu „Gimnazion“, povodom 170 godina postojanja ove obrazovne ustanove.

Slično istraživanje učenica Aleksandra Jelić sprovela je i u Guči, gde su rezultati nešto ohrabrujući.

Od 72 privatne i društvene firme, kao i akcionarskih preduzeća, 44 naziva ispisana su ćirilicom, a 28 latinicom.

Pogledajte još