Ponovljeni izbori ispod demokratskih očekivanja

BEČ/BERIN, 11. januara 2011. (Beta) - Delimično ponovljeni izbori na Kosovu u nedelju nisu opravdali demokratska očekivanja nacionalnih i međunarodnih posmatrača, ocenila je Ulrike Lunaček, izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo i šefica delegacije izbornih posmatrača EP.

Istovremeno je zatražila i da se pred sud izvedu oni za koje se utvrdi da su odgovorni za nepravilnosti i prevare na nedeljnim i ranijim izborima na Kosovu prošle i pretprošle godine.

Kako se navodi na internet-stranici austrijskih Zelenih čija je političarka Ulrike Lunaček, "uprkos naporima kosovskog civilnog društva i mnogobrojnih aktivistkinja i aktivista, nove optužbe da je bilo prevara pokazuju da očito nije postojala politička volja da se sprovedu, odnosno dopuste izbori u skladu sa propisima".

Navela je da posle boravka na Kosovu u nedelju "može da potvrdi mnogobrojne nepravilnosti kao što su zastrašivanja, nepoštovanje izborne tajne i tehnički problemi, bilo da je reč o nestanku svetla na izbornim mestima ili o nedelotvornosti sistema davanja otiska prsta uz korišćenje posebnog mastila čime je trebalo da se spreči da isti ljudi glasaju više puta".

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.