Demokratski pad 25 zemalja u 2010.

VAŠINGTON, 13. januara 2011. (Beta-AP) - U 25 zemalja je prošle godine zabeležen "značajan pad" demokratije, dok ni demokratski svet nije iskazao ozbiljniju nameru da se tome suprotstavi, ocenila je u četvrtak međunarodna nevladina organizacija Fridom haus.

U izveštaju koji je obuhvatio situaciju u 194 zemlje i 14 teritorija, Fridom haus je petu godinu zaredom primetio pogoršanje u poštovanju političkih prava i građnaskih sloboda širom sveta.

"Naši neprijatelji ne samo da su ogrezli u represiji, već oni to čine sa nečuvenom agresivnošću i samopouzdanjem. A demokratska zajednica ne reaguje", ocenio je izvršni direktor te grupe, Dejvid Kremer.

Kina, Egipat, Iran, Rusija i Venecuela i dalje sprovode represivne mere, dok je broj izbornih demokratija pao na 115, što je najniži nivo od 1995. Primera radi, 2005. je bio rekordan broj izbornih demokratija - 123, navodi se u izveštaju Fridom hausa.

Među zemljama koje su degradirale u demokratskom smislu navode se i Francuska, Mađarska, Letonija, Ukrajina, Avganistan, Egipat, Meksiko, Obala Slonovače.

Pogledajte još