Parlament podržao Nazerbajeva

ASTANA, 14. januara 2011. (Beta-AFP) - Oba doma Skupštine Kazahstana izjasnila su se u petak za održavanje referenduma koji bi omogućio produženje mandata bez izbora do 2020. godine predsedniku republike Nursultanu Nazarbajevu koji je na vlasti od sovjetske ere.

Poslanici najbogatije zemlje centralne Azije, usvojili su u prvom i u drugom čitanju amandman na Ustav koji dozvoljava referendum. Sličnim amandmanom na Ustav donetim 2010. godine, predsedniku Nazarbajevu je dodeljena titula Vođe nacije cime su mu dati doživotna vlast i imunitet.

Grupa poslanika je prošle nedelje predala izbornoj komisiji više od pet miliona potpisa građana (55 procenata biračkog tela) složnih da se održi plebiscit koji bi otkazao predsedničke izbore (2012. i 2017. godine).

U zemlji u kojoj se ništa ne događa bez odobrenja šefa države prema oceni Frans presa, glavni akteri su se već izjasnili za plebiscit. Nazarbajev je reizabran 2005. godine kada jer na poslednjim predsedničkim izborima osvojio više od 90 procenata glasova.

Pogledajte još