Predsednik Tunisa napustio zemlju

TUNIS, 14. januara 2011. (Beta-AFP) - Premijer Tunisa Mohamed Ganuši objavio je u petak uveče na državnoj televiziji da privremeno preuzima dužnost šefa države, obećao građanima da će postovati Ustav i pozvao ih na jedinstvo.

Predsednik Zin El Abidin Ben Ali je napustio zemlju, rekli su Frans presu izvori bliski vladi.

Ganuši je objavio preuzimanje dužnosti posle žestokih sukoba policije i demonstranata koji su tražili ostavku predsednika Ben Alija, u centru tuniske prestonice. Današnji neredi kulminacija su protesta koji su počeli sredinom decembra u unutrašnjosti zemlje a čiji je neposrdazn povod bio rast cena hrane i osnovnih namirnica.

"U skladu sa članom 56 Ustava, od ovog trenutka ja vršim dužnost predsednika", rekao je Ganuši (69). On je pročitao ovu izjavu u predsedničkoj palati okružen predsednicima donjeg i gornjeg doma parlamenta Fuadom Mebazom i Abdalahom Kalalom.

Neposredno pre ovog televizijskog obraćanja izvori bliski tuniskoj vladi rekli su agenciji Frans pres da je predsednik Zin El Abidin Ben Ali (74), suočen s ogromnom krizom, napustio Tunis ali nisu naveli gde je otišao.

Ben Ali je bio na vlasti poslednje 23 godine.

Pogledajte još