SRBIJA DANAS IZLAZI NA IZBORE: Pravo glasa ima 6.583.665 građana

Srbija danas na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima bira nove predstavnike. Pravo glasa ima 6.583.665 građana koji će za političku opciju moći da se izjasne na 8.386 biračkih mesta. Punktovi za glasanje biće otvoreni od sedam do 20 časova.

Za 12. saziv parlamenta od uvođenja višestranačja devedesetih boriće se 21 lista čija će imena biti na listiću roze boje. Stranke i koalicije predložile su ukupno 3.419 kandidata što znači da na jedan od 250 poslaničkih mandata "juriša" gotovo 14 potencijalnih parlamentaraca. Među strankama koje učestvuju u izbornoj trci je tim okupljen oko naprednjaka - "Aleksandar Vučić - Za našu decu", zatim SPS-JS, SRS, SVM, "Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju", "Za kraljevinu Srbiju", "Ujedinjena demokratska Srbija", "Samo pravo, Metla 2020", "Zdravo da pobedi", SDA, "Zavetnici", "Narodni blok", PSG, "Suverenisti", "Albanska demokratska alternativa", "Jedan od pet miliona", Ruska stranka, "Koalicija za mir", "Levijatan - Živim za Srbiju".

Za 120 mesta u pokrajinskom parlamentu boriće se devet lista: "Aleksandar Vučić - Za našu decu", SPS-JS, SRS, SVM, "Vojvođanski front", "Za kraljevinu Srbiju", "Metla 2020". "Koalicija za mir" i "Samo pravo".

Građani će birati i lokalnu vlast u svim opštinama osim u Beogradu, Boru, Zaječaru, Kosjeriću, Majdanpeku, Lučanima, Aranđelovcu, Negotinu, Mionici, Medveđi, Preševu, Kuli, Kladovu, Doljevcu i Smederevskoj Palanci, u kojima su se izbori održali posle 2016. godine.

Svaki građanin koji se nalazi u biračkom spisku ima pravo da glasa bez obzira na to da li je dobio poziv ili ne. Na glasanje se mora poneti lična karta, pasoš ili vozačka dozvola.

S obzirim na to da to da epidemija virusa korona traje, birači će na izborno mesto morati da dođu s maskama, a ako je ne ponesu, dobiće je pre nego uđu na glasanje. Razmak među ljudima mora biti najmanje jedan metar. Na ulazu će se vršiti dezinfekcija ruku, a isto će biti i pri izlasku sa birališta. Članovi izborne komisije nosiće zaštitnu opremu.

Srbija će sat vremena posle zatvaranja biračkih mesta imati preliminarne rezultate, a Republička izborna komisija ima 96 sati od zatvaranja birališta da proglasi konačne. To znači u četvrtak do 20 časova.

Izbore će posmatrati 3.452 posmatrača - 3.341 domaći i 111 stranih. Među njima je OEBS, misija ENEMO, Agencija za borbu protiv korupcije, CRTA, CESID... Oni će biti na biračim mestima, a pratiće i rad Republičke izborne komisije.

Odlazeći 11. saziv republičkog parlamenta ostaće upamćen jer je mandat poslanika, silom prilika zbog virusa korona i odlaganja izbora, trajao više od četiri godine. Usvojili su 617 zakona, a u plenumu su radili 370 dana.

RUSKA STRANKA KAO MANJINA

Republička izborna komisija (RIK) je na osnovu sudske presude, poništila svoje prethodno rešenje i usvojila novo, po kojem je Ruska stranka dobila status partije nacionalne manjine.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević kazao je da će na predstojećim izborima posebna pažnja biti posvećena zapisnicima, koji treba da budu uredni i potpisani, kako bi bilo što manje posla nakon izbornog dana:

- To posebno napomenite radnim telima, s obzirom na to da se prvi put spiskovi skeniraju nakon sakupljanja izbornog materijala, a zatim se unosi u statistiku.

POMOĆ

Svako ko ne može sam da popuni izborni listić (osobe sa invaliditetom, slepi, slabovidi...) ima pravo da na biračko mesto povede pomoć i glasa onako kako birač kaže. Na biralište može da uđe i pas vodič.

Među novim poslaničkim timom sigurno neće biti predstavnika partija bliskih Savezu za Srbiju, jer su oni odlučili da bojkotuju izbore.

GLASANJE NA KIM

Na Kosovu i Metohiji biće otvoreno 90 biračkih mesta. Proces glasanja nadgledaće međunarodna organizacija OEBS. Kada kutije budu zapečaćene biće prenete u opštine Raška i Vranje, gde će biti brojani glasovi.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još