Minsk preti EU i optužuje Poljsku i Nemačku za zaveru

MINSK, 20. januara 2011. (Beta-AFP) - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko optužio je u četvrtak Poljsku i Nemačku da su pokušale da ga sruše s vlasti i upozorio da će njegova zemlja uvesti "oštrije" sankcije protiv EU ukoliko Unija kazni Minsk zbog represije nad opozicijom.

"Ako neko pokuša da uvede ekonomske ili druge sankcije protiv naše zemlje, moraćemo da reagujemo bez odlaganja i pripremimo mere kao odgovor, uključujući i oštrije mere", rekao je Lukašenko, prema saopštenju iz njegove kancelarije.

Govoreći o demonstracijama opozicije 19. decembra zbog kontroverznih predsedničkih izbora na kojima je on ponovo izabran za šefa države s 80 odsto glasova, Lukašenko je optužio Nemačku i Poljsku da su pokušale da ga svrgnu sa vlasti. "Ceo plan, sav novac došao je iz Nemačke ili iz Poljske, ili preko Nemačke i Poljske. Tamo je plan za rušenje vlasti (Belorusije) pripremljen", kazao je Lukašenko.

Evropski parlament pozvao je EU da usvoji sankcije protiv Minska zbog hapšenja velikog broja aktivista opozicije i tužbi protiv kandidata opozicije na predsedničkim izborima.

Pogledajte još