ONI ŠIRE KORONAVIRUS NA DRUGAČIJI NAČIN: Ko pripada grupi tihih prenosilaca?

Iako niko ne želi da sebe smatra "super prenosiocem" Kovid-19 bolesti, nova studija je dala podršku ideji da bi "asimptomatski slučajevi" mogli biti odgovorni za polovinu novozaraženih pacijenata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izraz "tihi prenos" znači da se virus prenosi preko asimptomatskih ili pre-simptomatskih osoba, i upravo ovi slučajevi su glavni pokretači širenja Kovid-19, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedeljak u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka SAD.

Elison Galvani, direktor Centra za analizu zaraznih bolesti Univerziteta Jejl, i njegove kolege koristili su modele prenosa koronavirusa da bi odredili u kojoj meri "tihi prenonosnici" doprinose širenju Kovid-19.

Studiju su zasnovali na postojećem istraživanju koje pokazuje da asimptomatske infekcije predstavljaju 17,9 do 30,8 odsto svih infekcija.

Prema ovim pretpostavkama, tim je otkrio da bi pre-simptomatski slučajevi mogli da izvrše 47 do 48 odsto prenosa, a asimptomatske osobe od 3,4 do 6,6 odsto.

Pretpostavlja se da je Kovid-19 možda najviše zarazan tokom pre-simptomatske faze, što je neuobičajeno za respiratornu infekciju.

Tim je otkrio da čak i trenutna izolacija svih simptomatskih slučajeva neće biti dovoljna da bi se širenje držalo pod kontrolom.

Da bi se suzbilo dalje širenje, studija je pokazala da bi bilo neophodno identifikovati i izolovati više od jedne trećine "tihih prenosnika".

Istraživači su naglasili potrebu za testiranjem i za praćenjem kontakata.

Izvor: Magazin Novosti/Telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još