ZLATIBOR LONČAR: Manje pregleda i prijema nego prošle nedelje

U odnosu na prošlu nedelju, broj pregleda i prijema u kovid bolnice je smanjen, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je dodao da sada raste broj kontrolnih pregleda.

- Kovid ambulante i dalje rade, ali raste broj kontrolnih pregleda, onih pacijenata koji dolaze na kontrole i moraju do daljnjeg da se prate - kazao je Lončar u izjavi novinarima, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, dodajući da je juče zabeležen najveći broj novozaraženih, ali i najveći broj testiranih.

Trenutno u Beogradu u kovid bolnicama ima dovoljno mesta, a kako je naveo ministar, danas će jedan broj pacijenata iz Požarevca i Kraljeva biti prebačen u glavni grad, kako bi se i u tim gradovima oslobodila mesta.

Napravljeni su i novi dogovori za Leskovac, Petrovac na Mlavi i druga mesta gde se pojavljaju pozitivni pacijenti u staračkim domovima ili nekim drugim organizacijama.

- Danas će na Kriznom štabu u Nišu biti tema selo Knez, to je bolnica koja je bila u funkciji, ali sada nije, i pričaće se o tome da se uloži i pripremi za jesen, jer uz manja ulaganja može da bude ozbiljan dodatni kapacitet od 400 kreveta - kazao je Lončar.

Kako kaže, bolnice koje se zidaju u Beogradu i Kruševcu sa 1.500 kreveta pokazuju da se ozbiljno razmišlja o kapacitetima za jesen.

Ministar je apelovao na sve građane da budu odgovorni i pridržavaju se propisanih mera zaštite, jer će se situacija sa koronavirusom smiriti jedino u tom slučaju.

- Svi pitaju koji je datum kada će ovo prestati, taj datum ne postoji. Moramo da budemo odgovorni, a ne da očekujemo da će čarobnim štapićem neko ovo rešiti. Ovo će proći i biće nam bolje samo u situaciji ako budemo poštovali mere - kazao je Lončar.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: NOVA S - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još