Premijerka Australije najavila krizni porez zbog poplava

LONDON, 27. januara 2011. (Beta) - Premijerka Australije Džulija Gilard najavila je u četvrtak uvođenje specijalog poreza za obnovu područja koja su bila pogođena katastrofalnim poplavama, javio je britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Prema njenim rečima, šteta od dvomesečnih poplava prvo u Kvinslendu a potom u Viktoriji procenjuje se na 5,6 milijardi američkih dolara.

Porez će biti uvedena 1. jula, važiće godinu dana, i plaćaće ga građani sa godišnjim zaradama od 50.000 američkih dolara pa naviše, dok postradali od poplava neće plaćati ništa.

Gilardova je rekla da će australijski bruto društveni dohodak zbog poplava biti umanjen za pola procenta u ovoj finansijskoj godini. Uz krizni porez, vlada će smanjiti svoje troškove i preusmeriti taj novac za rekontrukciju.

Kako Bi-Bi-Si ocenjuje, Džulija Gilard se nada da će joj program rekonstrukcije popraviti imidž, koji su joj potamnele kritike u vezi sa reagovanjem na poplave. Tokom krize, ona je, dodaje se u komentaru, bila u senci premijerke Kvinslenda Ane Blaj.

Pogledajte još