Ukinuti nadzor telefonskih razgovora zbog zloupotrebe

HAG, 28. januara 2011. (Beta) - Optuženi Radovan Karadžić zatražio je u petak od predsednika Haškog tribunala da ukine nadzor njegovih telefonskih razgovora iz sudskog pritvora, tvrdeći da je taj nadzor zloupotrebljen protiv Slobodana Miloševića i da to dokazuje depeša američkih diplomata koju je nedavno objavio Vikiliks.

Internet sajt Vikiliks objavio je prošle sedmice diplomatsku depešu iz ambasade SAD u Hagu u kojoj piše da je tadašnji upravnik pritvora Tribunala Timoti Mekfaden američkim diplomatama, u razgovoru vođenom 12. novembra 2003, "pružio uvid bez presedana u život i aktivnosti Slobodana Miloševića".

Nazivajući to otkriće "šokantnim i uznemirujućim" i citirajući šta je Mekfaden sve rekao američkim diplomatama, Karadžić, istovremeno, od predsednika suda Patrika Robinsona traži da otvori istragu o tome da li je upravnik pritvora ometao sprovođenje pravde u procesu Miloševiću prenošenjem trećoj strani njegovih "privatnih misli, pravne strategije i zdravstvenih problema".

Mekfaden je dužnost upravnika pritvora u Sheveningenu napustio neposredno posle Miloševićeve smrti u martu 2006. Karadžić zahteva i da se sadašnji upravnik pritvora izjasni da li je informacije iz prisluškivanih razgovora optuženog prenosio trećoj strani.

U podnesku predsedniku Tribunala, Karadžić navodi da po pravilima suda sekretar ima pravo da naredi prisluškivanje razgovora pritvorenika samo ako preti opasnost od bekstva, uticaja na svedoke ili narušavanja reda u pritvoru. Nadzor ne može trajati duže od 30 dana.

Pogledajte još