Više povređenih u novim sukobima u Kairu

KAIRO, 2. februara 2011. (Beta) - Više hiljada pristalica egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka i antivladinih demonstranata sukobilo se u sredu na ulicama Kaira, javili su strani mediji.

Na glavnom gradskom trgu Tahrir sukobljene grupe bacale su jedna na drugu kamenice, a dopisnici stranih agencija javili su da je intervenisala vojska. Mediji javljaju da na ulicama ima više ozbiljno povređenih građana.

Incidenata je bilo i u Aleksandriji, gde se nekoliko stotina demonstranata sukobilo sa pristalicama Mubarakovog režima.

Egipatski predsednik Hosni Mubarak izjavio je u utorak uveče da se neće kandidovati na narednim predsedničkim izborima u septembru. "Iskreno rečeno i bez obzira na tekuće okolnosti, nikada nisam nameravao da budem kandidat za još jedan (predsednički) mandat", rekao je Mubarak u obraćanju naciji.

Mubarak (82), koji vlada Egiptom 30 godina, rekao je da će se narednih meseci, do kraja svog mandata, posvetiti mirnom transferu vlasti i dodao da ima "nameru da umre" u Egiptu.

Egipatska vojska pozvala je u sredu demonstrante da okončaju proteste, kojima se od predsednika Mubaraka traži da odmah napusti funkciju šefa države.

Fotogalerija

Pogledajte još