Obamina vlada pregovara o odlasku Mubaraka

VAŠINGTON, 4. februara 2011. (Beta-AP) - Vlada predsednika SAD Baraka Obame pregovara s egipatskim zvaničnicima o mogućnosti hitne ostavke predsednika Hosnija Mubaraka i o obrazovanju privremene vlade koja bi pripremila Egipat za slobodne izbore ove godine, rekli su američki zvaničnici.

Stvaranje privremene vlade koja bi imala podršku egipatske vojske je jedna o ideja o kojima se raspravlja pošto su protesti protiv Mubaraka eksalirali na ulicama Kaira i drugih egipatskih gradova, rekli su zvaničnici kasno sinoć po američkom vremenu.

Očekuje se da protesti U PETAK ojačaju i postanu još masovniji. Obamina administracija strahuje da bi mogli da se pretvore u opšte nasilje ako vlada ne preduzme konkretne korake da zadovolji glavni zahtev demonstranata - Mubarakov odlazak.

Zvaničnici koji ne žele da im se objave imena budući da osetljivi diplomatski pregovori i dalje traju, naglašavaju da SAD ne žele da nametnu rešenje Egiptu, ali da je Vlada SAD procenla da Mubarak mora ubrzo otičhi da bi se kriza završila mirno.

Pogledajte još