Postupak protiv UN

SARAJEVO, 27. novembar 2007. (FoNet) - Okružni sud u Hagu u predmetu koji teče po tužbi "Majke Srebrenice protiv UN i države Holandije" napravio je presedan u istoriji evropskog, pa i svetskog pravosuđa, i prvi put dozvolio vođenje postupka protiv UN, izjavio je danas Semir Guzin, član advokatskog tima tužilaca.

Guzin, koji je član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa 6.000 tužitelja u predmetu "Majke Srebrenice protiv UN i države Holandije", je rekao da su u ovom predmetu UN istakle prigovor imuniteta u cilju sprečavanja vođenja postupka protiv njih, ali da je Sud napravio presedan i doneo presudu kojom je obavezao UN da učestvuje u postupku.

"Presuda još nije donesena o meritumu stvari, ali će po prvi put UN morati učestvovati u postupku u kojem će tek onda izaći na vidjelo mnoge stvari koje su pogrešno urađene u predmetu Srebrenica", rekao je Guzin za sarajevske medije.

"Mi sada smatramo da će se dozvoljavanjem vođenja postupka protiv UN i države Holandije izvršiti ogroman pritisak na tužene i da bi se sada mogli stvoriti realni uslovi za eventualno postizanje sudske nagodbe", dodao je on.

Tužitelje zastupa tim advokata iz Holandije i tim advokata iz BiH.

Pogledajte još