DIGITAL 2020 powered by Huawei: Mi sad već patimo od sindroma prevelike ponude

U toku je drugi dan konferencije DIGITAL Powered by Huawei. Konferenciju su otvorili ambasadori, Nj. E. Kati Čaba, ambasadorka Kanade u Srbiji i Nj. E. Amr Aljowaily, ambasador Egipta u Srbiji.

Nj. E. Kati Čaba, ambasadorka Kanade u Srbiji je istakla najbitniju stavku u online komunikaciji.

- Mišljenje naroda je oblikovano narativom kojim je okruženo. Moramo uvek imati na umu da sve što pustimo u etar, pogotovo na društvenim mrežama može imati efekat koji će biti skroz drugačiji od onog koji smo planirali.

Nj. E. Amr Aljowaily, ambasador Egipta u Srbiji je istakao koliko su i diplomate širom sveta morali da prilagode svoje aktivnosti „novoj normalnosti“.

- Diplomate nisu navikle na tehnologiju kao ostale profesije i sektori. Diplomatija ima tu ljudsku dimenziju, fizičko prisustvo koje je neophodno za obavljanje svojih dužnosti. Svi smo morali da se prilagodimo i koristimo digitalne alate za komunikaciju i upravljanje tokom pandemije koronavirusom.

Stručna konferencija je započela panelom WHAT’S NEW, BUENOS AIRES: Novi poredak u svetu televizija i VOD platformi kojim je moderirala Marijana Vukašinović iz Telekoma Srbije.

Ona je kompleksnu priču započela uvodnom rečenicom: „Kod nas i dalje primat drži linearna televizija, mada se i taj status polako menja“.

Kako stoje stvari?

Vladimir Cerić, teoretičar umetnosti i medija, obratio se pratiocima podsetivši na to da su promene usled pandemije promene ne samo korisničkih, već i životnih navika, a što se konkretno televizije tiče, vrlo jasno je rekao da može da dođe do određenog pada u količini gledanja, pa i u navici gledanja.

- Mi možemo da ponudimo neke sadržaje koji su univerzalniji u smislu jezika, ali i kada se prevede na neki drugi jezik da bude aktuelno. Čini mi se da će se udruživanje filmskih i televizijskih produkcija u druge neke servise uspeti u jednoj meri da promeni trend kvantiteta sadržaja u odnosu na kvalitet. Sa druge strane, ne verujem da će korisnik želeti da ima 10 platformi koje će plaćati svakog meseca – rekao je Cerić.

Što se tiče gledišta iz javnog servisa, pa i odnosa gledanosti u proteklih nekoliko meseci od potpunog zatvaranja, prisutnima se obratila Tatjana Ćitić (RTS).

- Jenjavanje se i desilo u periodu mart, april, kada je bilo potpuno zatvaranje, kada su svi bili upućeni na televizore. Posle toga dolazi do jednog blagog pada na nedeljnom nivou u odnosu na registrovane korisnike, ali je broj aktivnih korisnika veći nego što je bio u pred korona periodu.

Kada su u pitanju kvalitet i kvantitet sadržaja, Ćitić je danas rekla da posle pandemije ko bude imao najkvalitetnije sadržaje biće prisutan na tržištu.

- Ovim nisu ugrožene samo televizije, već i bioskopi.
- Što se tiče domaćeg tržišta, mi nemamo ogromne budžete koji bi bili uloženi u striming sadržaje.

Kada je u pitanju bindžovanje, Tatjana Ćitić je rekla da jeste za bindžovanje.

- Ne govorim o komercijalizaciji toga, jer smo mi javni servis, ali mislim da ima komercijalni uspeh za budućnost.-
Što se tiče edukativnih sadržaja, oni ne smeju da imaju reklame.

Aleksandar Radoš sa TV Prva slaže se sa svima.

- Mi smo primetili da se sadržaj na zahtev ili odloženo gledanje povećao kod nekih korisnika.
- Najviše je skočila ciljna grupa od 60-69 godina – starija ciljna grupa se prilagodila odloženom gledanju.
_ Mislim da bez kvalitetnog sadržaja nema budućnosti, ali ni inostranog uspeha.

Što se tiče bindžovanja, Radoš je upozorio da je potrebno povesti računa koju ćemo seriju pustiti na bindžovanje, jer može da ima odraz na gledanost.

Pratiocima se obratio i Zlatko Crnogorac, izvršni producent.

- Mi sad već patimo od sindroma prevelike ponude – rekao je nadovezujući se na prethodne sagovornike – što može da utiče na percepciju gledalaca.
- Naša publika voli format boljeg života, što je televizijski standard već poslednjih nekoliko decenija.

Podsećamo, konferencija se organizuje sedmi put. Institucionalni partner konferencije je Ministarstvo kulture i informisanja, događaj je podržala kompanija Huawei, kao generalni pokrovitelj, kao i kompanije  Telekom Srbija, Telenor Srbija Vip MobileSBB Heineken Srbija.

Pratite ostatak konferencije na linku:  https://www.youtube.com/watch?v=XJf27LnvBCI

Pogledajte još