Optuženi i Tuđman silom stvarali Veliku Hrvatsku

HAG, 7. februara 2011. (Beta) - Tužioci Haškog tribunala tvrdili su danas, u završnoj reči na suđenju šestorici ratnih lidera bosanskih Hrvata, da su dokazali da su optuženi nasiljem nad Muslimanima pokušali da stvore Veliku Hrvatsku, po nalogu hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Za zločine nad Muslimanima u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni 1993-94, optuženi su tadašnji premijer samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranko Prlić; ministar odbrane Bruno Stojić; načelnik glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane Slobodan Praljak, zamenik komandanta HVO Milivoj Petković; ministar unutrašnjih poslova Valentin Ćorić i šef komisije za razmenu zarobljenika Berislav Pušić.

Tužilac Kenet Skot (Kenneth Scot) rekao je da su optuženi bili učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu "trajnog uklanjanja i etničkog čiscenja bosanskih Muslimana i drugih nehrvata" sa teritorija u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini koje su proglašene Herceg-Bosnom, u cilju njihovog prisajedinjenja Hrvatskoj, odnosno stvaranja "Velike Hrvatske".

Po rečima tužioca Skota, na čelu tog zločinačkog poduhvata bio je tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman čija je "opsesija" bila obnavljanje granica hrvatske banovine iz 1939. godine, koja je obuhvatala veliki deo BiH.

Pogledajte još