PATRIJARHALNI OBRASCI: Žene u Srbiji zarađuju i do 16 odsto manje od muškaraca

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji iznosi u proseku od 11 do 16 odsto u korist muškaraca, podsetivši da je evropski prosek 16,3 odsto, dok globalno on iznosi 23 odsto.

Ona je povodom 18. septembra – Međunarodnog dana jednakih zarada, koji se ove godine prvi put obeležava u svetu, podsetila da su žene u Srbiji dvostruko više angažovane u neplaćenim kućnim poslovima, brizi o domaćinstvu i drugim članovima porodice.

- Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka da kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrednost, žene bi zarađivale 546 evra za njihovo obavljanje. Epidemija koronavirusa je dodatno osvetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe – od brige o domaćinstvu, do rada u manje plaćenim oblastima kao što su prehrambena i tekstilna industrija, službe socijalne i zdravstvene zaštite, dok ih u najplaćenijim sektorima poput IT industrije ima malo - rekla je ona.

Potpredsednica Vlade dodala je i da razlog za manju aktivnost žena na tržištu rada leži upravo u obavljanju ovih neplaćenih poslova kod kuće.

- Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, u odnosu na četiri odsto muškaraca. Teže im je da usklade privatne i poslovne obaveze, a o slobodnom vremenu za sebe da ne govorimo. To su patrijarhalni obrasci koje moramo da menjamo - zaključila je Mihajlovićeva.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još