MOĆNE BOBICE: Dud - hrana i lek

Beli i crni dud su nepravedno zapostavljeni, a mogu da leče mnoge bolesti. Njihova lekovita svojstva su dokazana više puta, a u narodnoj medicini su poznata još od davnina.

Bobice i crnog i belog duda su veoma zdrave i pomažu kod mnogih teških bolesti, među kojima su i dijabetes, srčane bolesti pa čak i tumori.

Saznajte za šta je sve dobar beli dud:

Plodovi belog duda koriste se kod lečenja anemije, dijabetesa, opšte slabosti i slabokrvnosti, a pogoduju i u lečenju opstipacije i probavnih smetnji. Plodovi deluju antikancerogeno te imaju protuupalno delovanje na ljudski organizam.

Otkriveno je da sadrži polifenolne komponente (flavonoide i antocijane) koji su važni antioksidansi i prema tome utiču pozitivno na opšte zdravlje organizma.

Beli dud sadrži organske kiseline, obilje vitamina C, karotin, pektin, vlakna, invertovane šećere, smolu. Ovi aktivni sastojci pomažu kod upala krajnika, kašlja, groznice, dijareje, glavobolje i raznih upala.

Takođe je bogat i antioksidansima, a njegovom redovnom upotrebom znatno se smanjuje holesterol u krvi, pa na duge staze pomaže i kod srčanih bolesti.

Dud se koristi i kao lek protiv dijabetesa tipa 2, zbog velike kolilčine supstanci koje normalizuju nivo šećera u krvi, a nalaze se u samom listu.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Teksasu otkrila je da bobice belog duda sadrže i resveratrol, prirodni fenol koji je delotvoran u borbi protiv nekoliko vrsta tumora i srčanih bolesti.

Crni dud je neprikosnoven u lečenju sledećih bolesti:

Crni dud se u narodnoj medicini koristi protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usne duplje i grla. Ima pozitivan učinak u slučaju epilepsije, depresije, nesanice i vrtoglavice.

Sok od crnog duda je dobar za iskašljavanje.

Napravite sami čaj i sok od duda:

Sa 0,5 l proključale vode prelije 50 gr usitnjenog lista duda. Ostavite 10 sati poklopljeno uz povremeno mešanje, pa nakon toga procedite i pijte nekoliko puta u toku dana.

Izvor: Stil.kurir.rs/Narodnilijek.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.