Crna novinarska statistika

BRISEL, 30. novembar 2007. (FoNet) - Od početks ove godine najmanje 171 novinar, odnosno poslenik medija, izgubio je život obavljajući svoj posao širom sveta, saopštio je međunarodni Institut za bezbednost novinara.

Iako je do kraja godine ostalo još mesec dana, 2007. je već sada najkrvavija u istoriji po broju žrtava iz redova ljudi iz medija. Dosadašnji rekord (168 iz prošle godine) premašen je u utorak kada je u napadu na radio-stanicu na Šri Lanki poginulo troje novinara.

Prema ovogodišnjoj statistici od 1. januara poginulo je 148 novinara i 29 tehničkih lica (prevodioci, snimatelji...). Od toga je 121 direktno ubijen zbog svog posla, 15 su stradali prilikom otmice ili pucnjave u kojoj su se našli, 34 u saobraćajnim ili avio-nesrećama, dok okolnosti jednog slučaja nisu sasvim jasne.

Daleko najviše, 64 novinara, poginulo je u Iraku (od početka rata 2003. ukupno 235). Na drugom mestu je Šri Lanka sa šest slučajeva, slede Avganistan, Meksiko, Indija, Filipini, Pakistan, Samalija, Haiti i druge.

Pogledajte još