KOD GRIPA JE DRUGAČIJI: Kovid-19 ima određen redosled pojavljivanja simptoma

Simptomi kovida-19, uključujući temperaturu i kašalj, vrlo su slični običnoj prehladi ili sezonskom gripu. Kako prepoznati o čemu je reč?

Novo istraživanje sa Univerziteta Južna Kalifornija utvrdilo je da se simptomi Kovida-19 obično pojavljuju određenim redom. Ovo otkriće bi moglo da pomogne osobama sa kovidom-19 da se samoizoluju i ranije započnu lečenje, što bi moglo značajno da poboljša ishode pacijenta.

Kako bi predvideli redosled simptoma, istraživači su analizirali stope pojavljivanja simptoma koje je prikupila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) za preko 55.000 potvrđenih slučajeva kovida-19 u Kini.

Takođe su pogledali podatake o 1.100 slučajeva koje je između decembra i januara prikupila kineska grupa stručnjaka za medicinsko lečenje za kovid-19, a obezbedila ih je Kineska nacionalna zdravstvena komisija.

Kako bi uporedili redoslied pojavljivanja simptoma koronavirusa sa onim kod gripa, istraživači su analizirali podatke preko 2.000 slučajeva gripa zabeleženih u Severnoj Americi, Evropi i na južnoj hemisferi.

- Redosled simptoma je važan - rekao je Džozef Larsen, vodeći autor studije.

- Kad znaju da svaka bolest napreduje različito, lekari mogu ranije da utvrde da li neko ima kovid-19 ili neku drugu bolest, što mu može pomoći u donošenju odluka o samom lečenju.

Prema nalazima studije, simptomi koronavirusa pojavljuju se ovim redosledom: temperatura, kašalj i bolovi u mišićima, mučnina ili povraćanje i dijareja.

- Studija je otkrila da se kod pacijenata sa sezonskim gripom češće prvo pojavi kašalj, a tek onda temperatura - rekao je dr Robert Gleter, lekar iz bolnice "Lenoks Hil" iz Njujorka.

- U stvarnosti je to možda teško prepoznati jer grip često počinje naglo i uz više simptoma, uključujući bolove u leđima, osećaj jeze i suvi kašalj.

Prema studiji, dok gripa obično počinje kašljem, prvi simptom kovida-19 je temperatura.

- Naši rezultati podupiru ideju da bi se kao metoda provere pre ulaska u objekte trebalo meriti temperaturu - napisali su autori studije u zaključku.

Međutim, lekari koji rade sa pacijentima obolelima od kovida-19 kažu da, prema njihovom iskustvu, simptomi se ne mogu tako lako predvideti, u slučaju sumnje u bolest, uvek se treba posavetovati sa odabranim lekarom o daljim koracima i metodama lečenja.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još