Telemedicina kao jedan od načina prevencije raka dojke

Pandemija koronavirusa stavila je veći fokus na telemedicinu kao jedan od kanala za rešavanje nedoumica i konsultovanje sa lekarom bez odlaska u Dom zdravlja. Dobra informisanost i redovni pregledi igraju veliku ulogu u prevenciji i ranom otkrivanju brojnih oboljenja, među kojima je i rak dojke. Statistički podaci koji se objavljuju svakog oktobra, međunarodnog meseca protiv ovog oboljenja, nisu ohrabrujući.

- Globalno, na godišnjem nivou registruje se 1.670.000 novih slučajeva, a umre 522.000 ljudi, dok statistika u Srbiji govori da se godišnje otkrije 4.600, a umre 1.600 ljudi - kaže Prim Mr sci dr med. Dragan Rankov, ginekolog i akušer, lekar volonter na onlajn platformi DokTok.

Ukoliko se dijagnoza postavi u ranoj fazi, u 95% slučajeva rak dojke se leči. Zato, prvi koraci u prevenciji ovog oboljenja jesu redovni samopregledi uz onlajn konsultovanje sa lekarima koje pomaže u prepoznavanju simptoma ili otklanja nedoumice.

- Kako simptoma u početku nema, bolest je teško detekovati, ali se zato kako ista napreduje, javljaju kvržice, čvorići, otok pazušnih jama, kao i bol i osetljivost tkiva dojke - rekao je prof. dr Rankov.

Telemedicina je tu da u ovom stadijumu pruži asistenciju pacijentima u samostalnom pregledu, odgovori na sva važna pitanja i pomogne u potencijalnoj detekciji oboljenja.

Činjenica je da od ovog oblika raka najčešće oboljevaju žene, ali isto tako može da se javi i kod muškaraca, gde se obično detektuje u kasnijoj fazi. Stoga, i prognoze za lečenje su znatno lošije od žena, od ukupnog broja bolesnika bez obzira na stadijum bolesti pet godina preživi 36%, a 10 godina 17% pacijenata. Telemedicina je tu da pomogne pri samopregledu, kao i da se rak dojke, ukoliko postoji, utvrdi u ranijem stadijumu, osoba uputi na dalje analize i lečenje, a zatim da se prati njeno stanje i pruži neophodna lekarska pomoć u vidu konsultacija.

Pionir telemedicine kod nas je onlajn platforma za pružanje zdravstvenih konsultacija DokTok, na kojoj pacijenti imaju priliku da stupe u kontakt sa lekarom po izboru, obave konsultaciju putem video, chat ili audio razgovora i potpuno besplatno reše nedoumice koje imaju. Prvi korak je svakako na nama, te je samopreglede poželjno praktikovati jednom mesečno, najbolje 5-10 dana od početka menstrualnog ciklusa. Klinički i ultrazvučni pregledi preporučuju se jednom godišnje, dok se mamografija kod žena 20-35 godina preporučuje samo bazično, a kod žena 40+ na svake 2-3 godine. Razvojem telemedicine, razvijaju se i mogućnosti koje se pružaju u lečenju ovog oboljenja, te su neki od koraka koji se očekuju u budućnosti i mamografija na daljinu, očitavanje i tumačenje rezultata, kao i pružanje relevantne terapije na osnovu očitanih rezultata.

Izvor: Promo
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još