Gutljaj biljne rakije kao lek

Ono što je dobro kod rakije od biljaka jeste to što alkohol konzervira aktivne supstance biljaka. Istorijski gledano, konzumiranje alkohola ranije nije bilo pominjano u negativnoj konotaciji kao danas. Nekada davno, voda nije bila tako čista i praktično je svaki gutljaj bio opasan po život. Iz tog razloga proizvodili su se alkoholni napici. 

Najpre je u manastirima otkriveno da aktivne supstance biljaka ostaju duže konzervirane u alkoholu. Eterična ulja u biljnoj rakiji ostaju sačuvana i do sedam godina. na taj način, biljni likeri ili rakije mogu biti pravi lek. Naravno, tako ih treba i konzumirati, objašnjava bečki profesor Hademar Bankhofer. Najvažnije kod biljnih rakija su biljke s kojima su ove napravljene. To mogu biti metvica, anis, mirođija, kardamon, korijander ili tzv. klinčić. One, s jedne strane, sadrže eterična ulja, a sa druge, gorke sastojke blagotvorne za jetru, jer podstiču oslobađanje otrova iz organizma. Liker od bosiljka pomaže kod infekcija creva i alergije na polen. Rakija od anisa blagotvorna je u lečenju kašlja, problema sa želucem i zadaha iz usta. Lincura je dobra za želudac i podstiče probavu. Kod stresa pomaže liker od metvice. 

Ovo nikako ne treba da bude reklama za rakije i likere, a da bi njihovo konzumiranje bilo lekovito, treba da bude svedeno na najmanju dozu. 

Compress

Pogledajte još