NEMA RAZLOGA ZA SRAM: Ne izbegavajte stenjanje tokom seksa

Mnogo je načina na koje možemo da poboljšamo svoj seksualni život, a jedan od njih zaista je jednostavan.

Istraživanja su pokazala da se mnoge žene ne usuđuju da stenju tokom seksa zbog osećaja nelagode i srama, iako osećaju prirodnu potrebu za puštanjem glasa.

Da je stenjanje zapravo dobro i da može da poboljša seks, te da zato i ne bi trebalo da se sputava, dokazala je studija koju je objavio "Journal of Social and Personal Relationships".

- Za početak, postoji fizički razlog zbog kojeg je ono poželjno. Kada žena stenje tokom seksa, otvara se njeno grlo i usporava disanje što dovodi do opuštanja mišića karlice, a to pak dovodi do boljeg orgazma. Neka istraživanja pokazala su da smo znatno slobodniji sa stenjanjem kad je naše seksualno iskustvo intenzivno - kaže dr Lori Minc.

Dokazano je da puštanje glasa zapravo dodatno podiže osećaj uzbuđenja, ali ne samo partnerovog nego i vašeg. Potvrdile su to mnoge žene koje kažu da ih često uzbuđuje upravo zvuk vlastitog glasa jer je stenjanje prirodni odgovor tela na fizičke podražaje koji u nama pobuđuju seksualno zadovoljstvo.

- Žene takođe stenju tokom seksa kako bi komunicirale sa svojim partnerom i pokazale da uživaju u zadovoljstvu koje im partner pruža- pojašnjava Nikol Burati, terapeutkinja i stručnjak za seks.

Naravno, postoje žene koje su tokom seksa prirodno tihe i nemaju potrebu za stenjanjem. Stručnjaci savetuju da nikad ne glumimo zadovoljstvo i ne pokušavamo da bodrimo partnera lažnim stenjanjem jer time zapravo šaljemo pogrešan signal i govorimo partneru da nam odgovara to što radi, a zapravo nije tako.

Ako pak pripadate grupi glasnijih žena, nemojte se stideti svoje potrebe jer će on vaš seksualni život učiniti još boljim.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još