ZDRAVSTVENO STANJE KOMPLEKSNO ALI STABILNO: SPC demantovala da je patrijarh Irinej preminuo

Srpska pravoslavna crkva (SPC) negirala je danas da je patrijarh Irinej umro i navela da je, prema zvaničnom izveštaju konzilijuma lekara koji se stara o njegovom zdravlju, patrijarhovo stanje neizmenjeno u odnosu na izveštaj koji je objavljen ranije danas.

- Smatramo krajnje neodgovornim i nemoralnim ovakvo lažno izveštavanje i svesno obmanjivanje i uznemiravanje celokupne javnosti, čak i od strane pojedinih crkvenih ličnosti kao i nekih medija kojima se do sada moglo koliko-toliko verovati. Pozivamo sve da se pomole za zdravlje našeg patrijarha i da se o njegovom zdravstvenom stanju informišu iz zvaničnih saopštenja konzilijuma lekara i na zvaničnoj internet stranici SPC - navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Konzilijum lekara Vojne bolnice na Karaburmi ranije je saopštio da je zdravstveno stanje patrijarha pogoršano a pojedini mediji su, nekoliko sati kasnije, javili da je Irinej umro, pozivajući se na lekarske i izvore iz SPC.

Zdravstveno stanje patrijarha Irinija pogoršalo se jutros, saopštio je danas Konzilijum lekara Vojne bolnice "Karaburma".

- Dana 19. 11. 2020. godine u jutarnjim časovima došlo je do pogoršanja opšteg stanja Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao posledica kovida-19 - kaže se u saopštenju Konzilijuma i dodaje da je kompleksno, ali stabilno, javlja Tanjug.

Kako se navodi, stalni konzilijum lekara uz prisustvo lekara iz Ruske Federacije pregledom patrijarha, uvidom u laboratorijske analize učinjene u toku prepodneva, zaključio je da je jutrošnje pogoršanje posledica kovida-19 i da je njegovo zdravstveno stanje kompleksno, ali stabilno.

Danas je došlo do pogoršanja opšteg stanja patrijarha srpskog Irineja, kao posledica kovida 19, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

- Stalni konzilijum lekara uz prisustvo lekara iz Ruske Federacije prati opšte i kliničko stanje Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja. O zdravstvenom stanju javnost će biti i na dalje izveštavana - saopštila je SPC, prenosi Tanjug.

Patrijarh se nalazi na lečenju u VMC Karaburma od 5. novembra.

Stanje srpskog patrijarha Irineja je za sada pod kontrolom, iako ostaje borba i zabirnutost zbog njegovih godina, izjavio je danas vladika Stefan, vikarni episkop patrijarha.

Vladika Stefan, koji je i starešina Hrama Svetog Save, rekao je za Tanjug da su simptomi izazvani koronavirusom kod patrijarha, koji je primljen u bolnicu 4. novembra, kasnije krenuli naglo, da patrijarh teže diše i da brinu zbog njegovih godina.

- Sreća nisu problemi sa srcem, samo virus - rekao je vikarni episkop patrijarha Irineja o čijem zdravlju, kako dodaje, brine i tim lekara iz Rusije.

Patrijarh Irinej, koji je na Veliku Gospojinu napunio 90 godina, hospitalizovan je 4. novembra u večernjim satima u VMC Karaburma nakon što je test u okviru redovne kontrole pokazao da je pozitivan na koronavirus.

Tada, kako je saopšteno, nije imao simptome i bio je dobrog opšteg stanja, i bez tegoba.

- Virus je kasnije krenuo naglo, i tek kasnije su se počeli pojavljivati klasični problemi - rekao je vladika Stefan Šarić i dodao da se svi nadaju da će se zdravstveno stanje, koje je kako je saopšteno, noćas pogoršalo, popraviti.

- Zabrinuti smo, očekivali smo da će se stvari razvijati u drugom pravcu - rekao je vladika.

Izvor: Politika.rs/Tanjug/Beta
Foto: Televizija Hram - YouTube/Printscreen

Pogledajte još