NAJTEŽI DANI TEK SLEDE: Za mesec dana desetostruko više novozaraženih, bolnički kapaciteti puni

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 121.120 osoba, a zabeleženo je 1.199 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Zaraza je juče potvrđena kod još 4.995 osoba, višestruko više nego od 22. oktobra, kada je bilo 416 novozaraženih.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže da je epidemiološka situacija ozbiljna i da je važno da se učini sve što je u našoj moći da se ograniči porast broja zaraženih.

On je naglasio da je najveća briga zaražavanje zdravstvenih radnika i kako obezbediti dovoljan broj lekara i medicinskih sestara u bolnicama, kako ne bismo došli u situaciju da nema ko da pomogne pacijentima.

- Najvažnije je da sačuvamo zdravene radnike od zaražavanja, jer možemo doći u situaciju da čak i to što imamo bolnice ne može da nam pomogne ako ne bude bilo ljudi koji će tamo raditi - rekao je Janković.

Tokom prethodnog vikenda u Vojvodini je registrovano 2.117 novih slučajeva, a najveći porast zabeležen je u Novom Sadu gde je registrovano 677 novih slučajeva, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

- U ovom trenutku na teritoriji svih opština situacija se ocenjuje kao vanredna, osim u opštini Ada gde se situacija ocenjuje kao izrazito nepovoljna, na granici prelaska u vanrednu - navodi se u saopštenju Instituta.

Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da treba razdvojiti ono što se dešava u obazovnom sistemu od onoga što se događa u društvu.

- Brojke rastu, to ne znači da ne rastu brojke zaraženih među zaposlenima u prosveti i među decom - brojke su po statistici zanemarljive ali sistem ima nivo do kojeg može da izdrži taj udar koji dolazi spolja - ne iz obrazovnog sistema jer obrazovni sistem nije mesto gde je transmisija virusa prisutna u tom visokom nivou - napominje Ružić.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao za RTS da su se mere na sahrani patrijarha Irineja poštovale, ali i da je bilo onih koji se nisu pridržavali mera. Kako je naveo, tek će se za nedelju dana videti da li se neko zarazio.

Od sutra počinje primena novih mera, a Kon je naveo da je medicinski deo Kriznog štaba predložio rigoroznije mere. Kazao je da se vidi usporavanje širenja virusa, naročito u Beogradu, kao i da su prethodne mere tome doprinele.

On je takođe naveo da je prisutnost virusa ogromna i da ne možemo znati ko je zarazan, a ko nije. Dodao je da ima mnogo više zaraženih.

- Taj broj se slobodno može kod nas množiti sa deset. Mi ako otkrijemo 6.000 tog dana je 60.000. To je dinamična stvar, jer on posle nedelju dana, osam, devet dana više ne izlučuje virus, a posle 14 dana sigurno ne izlučuje virus. Tako da ta prisutnost zaraznih nije 60.000 pa da množite sa mesec dana i dobijete 1.800.000, ali je prisutnost virusa ogromna - rekao je Kon tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Dodao je da procenat zaražavanja unutar škola nizak i da su škole bezbedna mesta za učenike, kao i da se nastavnici uglavnom zaražavaju izvan škole.

Kon je naveo da je komunikacija škola i nadležnih organa fascinantna i da svakodnevno iz beogradskih škola pristiže veliki broj informacija u vezi sa kovidom 19.

Da podserimo, ove mere, koje je usvojila Vlada Srbije, stupaju na snagu sutra.

U periodu od 24. novembra do 3. decembra radno vreme ugostiteljskih objekata – restorana, kafića, barova, klubova, kao i trgovinskih centara, pozorišta, bioskopa i drugih ustanova kulture i priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću ograničava se i oni neće raditi od 18.00 do 5.00 časova narednog dana.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još